Spiritul pune in
miscare materia

DSC_0035

Buddha: Îndoieşte-te de toate. Găseşte-ţi propria lumină. 

Suntem experti in a nega propriile noastre experiente. Ia orice obicei care nu iti serveste – cumparaturile impulsive si compulsive sau a fii mereu ocupat cu ceva sau auto-critica sau gelozia. Daca ii urmaresti parcursul inapoi la radacina vei descoperi o asteptare sau un sentiment pe care l-ai evitat. Aceste aspecte ascunse infloresc atunci cand le ignoram lasand teama, dorinta si lipsa sa ne conduca in mod inconstient comportamentul.

Mircea Eliade scrie c-ar fi rămas inchis „aproape 40 de zile”, pe când Nina, prima lui soţie, într-un memoriu adresat Regelui afirmă că, „a fost reţinut 17 zile” . E firesc ca, după atâta timp, să nu-şi amintească exact numărul zilelor în care a stat sub anchetă la Siguranţa Generală, exemplar rămâne însă semnificaţia numărul 40, care, în eschatologia creştină (şi nu numai) este un număr simbolic. Un exemplu, Iisus, dus de Duhul în pustie, posteşte şi este ispitit de Diavolul timp de 40 de zile şi 40 de nopţi (Matei, 4 – 2,3); în practica ortodoxă revelaţia celor 40 de Liturghii rămâne itinerantă; 40 de zile de la Paşte până la Înalţare – o altă hierofanie.

Odata ce sunt iluminate prin a deveni constienti, vedem cum opereaza si putem sa facem o alegere diferita. Nu mai exista conflict. Nu mai exista confuzie. In sfarsit este pace. A descoperi experientele noastre interioare este precum o vanatoare de comori. Fiecare dintre ele este o framatura pe cararea care ne duce afara din salbaticia nemultumirii. Si ne duce in lumina unei cai mai simple, constiente si atragatoare de a fi. Suferinta se incheie si libertatea incepe lasandu-ne disponibil pentru fericire, mirare, bucurie si creativitate.

Cum sa faci toate acestea.  Pentru a explora declansatorii tai ai nevoie de curaj si deschidere. Pregateste-te pentru calatorie prin a fi dispus sa:

  • Fii onest.
  • Sa simti durerea, dar sa nu dainuiesti in ea.
  • Sa elimini vechiul si sa te schimbi.
  • Sa contemplezi un nou fel de viata interioara care nu este patat de suferinta si perturbare.
  • Sa fii fericit si linistit.

Acum incepe sa explorezi. A te prezenta ca o fiinta agreabila pentru tine insuti este unul dintre cele mai normale si pline de compasine lucruri pe care le poti face.

Iata cateva exemple care te pot ajuta sa intelegi mai bine intregul concept:

Exemplul numarul 1 – A mentine o ranchiuna. Sa spunem ca ai tinut o ranchiuna pentru o perioada lunga de timp. Pentru a mentine aceasta ranchiuna vie trebuie sa iti spui o poveste despre ce ar fi trebuit si ce nu ar fi trebuit sa se intample. Te simti incrancenat in interior si reactia ta este activata de fiecare data cand intalnesti o persoana sau o situatie care iti declanseaza acea amintire. Acesta nu este un mod de a trai.  Gandurile tale cu privire la ce s-a intamplat te mentin blocat. Elibereaza-te prin a renunta la poveste si la sentimentul de durere. Redu totul la elementele de baza – ganduri si senzatii fizice. Aceasta este experienta care te-a bantuit dintotdeauna. Iubeste aceste sentimente si apoi priveste inainte cu ochi proaspeti. Acest proces nu sustine ce s-a intamplat si nu are nimic de a face cu cealalta persoana. Este o alegere pe care o faci pentru pacea si fericirea ta.

 

Exemplul numarul 2 – Problemele in relatii. Cati dintre noi dam vina pe cealalta persoana pentru problemele din relatie? Suntem prinsi in capcana lui „daca”  – daca cealalta persoana s-ar schimba atunci m-asi simti mai linistit. Acest tip de gandire nu va rezolva niciodata problemele, deoarece faci ca pacea ta interioara sa depinda de ceva ce nu poti controla  – ceea ce spun sau fac alte persoane. Daca relatia ta iti aduce stres atunci fa pace cu propriile tale relatii. Intoarce-ti atentia catre interior pentru a intalni cu dragoste frustrarea, teama si dezamagirea care se declanseaza in tine. Tu esti in pace. Si a-ti vedea rolul tau in problema iti ofera posibilitatea de a experimenta solutii noi.

 

Exemplul numarul 3 – Obiceiuri si dependente. Poate ca initiezi un comportament compulsiv care implica actiunile tale, gandurile sau sentimentele. Toate obiceiurile provocatoare mascheaza o emotie neexploatata, de obicei teama sau tristete. Vrei sa aduci pacea in lumea ta interioara? Opreste-te, respira si misca atentia ta iubitoare catre sentimentul pe care l-ai evitat. Iubeste-l de fiecare data cand apare. Apoi incearca sa iti schimbi acel obicei si vei fi pe calea corecta catre eliberarea ta.

Revelaţia se manifestă în istorie gradual, fiind caracterizată de o anumită evoluţie. Sintetizând interpretările patristice ale istoriei biblice, părintele Dumitru Stăniloae vorbeşte despre trei etape în descoperirea lui Dumnezeu către om. Prima etapă este de la Adam la Ioan Botezătorul, a doua etapă este între Naşterea lui Hristos şi Înălţarea Lui la cer, iar a treia etapă este de la Pogorârea Duhului Sfânt la Parusie.

Revelaţia lui Dumnezeu către om se petrece în primele două etape istorice, adică de la Adam la Înălţarea lui Hristos la cer. Actele profeţite în perioada vechi-testamentară se împlinesc în viaţa lui Hristos. Revelaţia se desăvârşeşte în Hristos înviat şi înălţat. Părintele Stăniloae afirmă: „Hristos are în El, prin înviere şi înălţare, în mod desăvârşit, tot ce trebuie să obţină cei ce vor crede în El până la sfârşitul timpului, în Hristos este revelat tot ce vor deveni nu numai până la sfârşitul timpului ci şi în veşnicie, fiind veşnic ţinta spre care avem să năzuim. În Hristos este încheiată revelaţia”.

Poti sa vezi valoarea in a deveni constient? Orice nod interior poate fi dezlegat cand ii acorzi atentia necesara. Incepe cu orice te deranjeaza chiar acum. Si trebuie sa stii ca fiecare moment de constientizare iti simplifica procesul. Procesul de a deveni constient nu este un panaceu ce instantaneu vindeca toate relele. Dar vei observa cateva schimbari – spatiu, usurinta si o pace profunda pe care nu ai crezut-o vreodata posibila.

Sursa : www.  opr .ro

 

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat