Spiritul pune in
miscare materia

Richard Moss, Fluturele negru

Intr-un cantec clasic al celor de la Rolling Stones , Mick Jagger ii promite iubitei : „ O sa vin in ajutorul emotiilor tale”.compasiune

Oferim o baza de securitate de fiecare data cand venim in ajutorul emotional al cuiva, ajutandu-l sa rezolve o problema iritanta, linistindu-l sau pur si simplu fiind prezenti si ascultand.Odata ce simtim ca o relatie ne ofera o baza de securitate, energiile noastre sunt mai libere sa abordeze provocarile. In A Secure Base(1988), John Bowlby spunea: cu totii, de la leagan la mormant ,suntem fericiti la culme atunci cand viata ne ofera o serie de excursii, lungi sau scurte, departe de fundamentul securitatii noastre.

Daca va ganditi la discursurile de acceptare a premiilor majore, ele includ de obicei recunostinta adresata persoanei care ofera o baza a sigurantei. Acest lucru marturiseste de la sine importanta cruciala a sentimentului de securitate si incredere in capacitatea noastra de a reusi.

Sentimentul de securitate si nevoia de a explora se intrepatrund. Impunerea unei opinii impiedica explorarea. Incercarile de a prelua controlul violeaza regula privind existenta unei baze de securitate, si anume a interveni doar atunci cand ti se cere acest lucru sau cand este absolut necesar. Persoana dominatoare este perceputa ca nepoliticoasa si critica- iar sfatul sau, in general, respins.

Indiferent de natura relatiei, stilurile de spirijin si atasament ale oamenilor difera. Persoanelor cu un stil anxios de atasament le poate veni greu sa se relaxeze pentru a face loc explorarilor partenerului, preferand in schimb sa-l stie alaturi. Partenerii excesiv de dependenti pot oferi o buna baza de securitate , dar nu pot functiona ca un refugiu linistit. Spre deosebire de ei, persoanele retrase nu ezita sa-i lase pe ceilalti sa exploreze, insa nu ofera o baza sigura pentru o stare confortabila-si nu vin aproape niciodata in sprijinul emotional al celuilalt

Imaginativa ca cititi in ziar despre soarta nefericita a unei femei cu trei copii. Nu are sot, nu are un loc de munca si nu are bani. Zi de zi isi duce copiii infometati la o cantina ca sa manance; daca n-ar fi putinul acela, n-ar manca nimic.- ar suferi de malnutritie sau chiar ar muri.

Ati fi dispusi sa donati niste alimente pentru ea o data pe luna? Ati ajuta-o sa-si gaseasca de lucru? Ati merge pana acolo incat sa o insotiti la un interviu pentru un loc de munca?

 Acestea au fost intrebarile in cadrul unui studiu legat de compasiune facut de M Mikulincer. In cadrul acestor experimente, voluntarilor le-a fost intarit sentimentul de securitate, expunandu-i inconstient la numele persoanelor care ii faceau sa se simta in siguranta ( cum ar fi persoana  cu care le placea sa vorbeasca atunci cand aveau probleme). Li s-a cerut, in acelasi timp, sa isi aminteasca in mod voit de acesti oameni, vizualizand mental chipurile figurilor protectoare din viata lor.

In mod surprinzator, persoanele anxioase si-au depasit nelinistea empatica si lipsa de tragere de inima spre orice fel de ajutor acordat celorlalti. Chiar si aceasta mobilizare temporara le-a permis sa reactioneze asemenea persoanelor cu o baza de securitate , manifestand mai multa compasiune. Un sentiment sporit de securitate pare sa elibereze o sursa abundenta de atentie si energie fata de nevoile altora.

Insa persoanele retrase nu au reusit nici asa sa manifeste empatie, ci si-au reprimat impulsul altruist- asta in cazul in care nu se asteptau sa castige ceva din situatia respectiva. Cinismul lor confirma teoria conform careia actele de compasiune  contin intotdeauna o farama de interes personal, daca nu chiar de egoism, mai ales pentru oamenii  retrasi, care nu manifesta empatie de la inceput . ( placerea de a face pe cineva fericit este interpretata ca fiind un motiv egoist)

In incheiere, un exercitiu:

Imagineaza-ti ca alta persoana vrea ca suferinta ta sa inceteze – poate mama ta, un prieten sau alta persoana iubita.

Ce  ai vrea ca acea persoana sa faca pentru a-ti alina suferinta?

Bibliografie :

Daniel Goleman, Inteligenta Sociala ,2007

John Bowlby , A Secure Base ,1988

Mario Mikulincer et al.,  studiu in Journal of Personality and Social Psychology 89( 2005)

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat