Spiritul pune in
miscare materia

„Stima valoreaza mai mult decat celebritatea; demnitatea mai mult decat renumele;cinstea mai mult decat gloria”-Nicolas Chamfort

            Am putea spune ca adolescentii sunt un segment de populatie destul de pretentios. Varsta de 16-18 ani este una care prin statut ii face sa devina independenti si deja maturi. Isi doresc sa fie bagati in seama de catre cei mai varstnici atunci cand au ceva de spus, sa fie luati in serios si sa li se ofere credibilitate si incredere. Stima de sine a fost un concept intens analizat in literatura de specialitate pentru ca numeroase studii au considerat ca este deosebit de importanta pentru calitatea vietii noastre.

            Auzim adesea in jurul nostru formulari de genul “are incredere in sine” sau “nu are incredere in sine”, “se respecta” sau “nu se respecta”.

Increderea in sine depinde mai mult de capacitatea noastra de a face anumite lucruri, in timp ce stima de sine reprezinta rezultatul unei autoevaluari si are un rol foarte important in stabilirea identitatii noastre. O stima de sine pozitiva se bazeaza pe perceptia pozitiva despre propriile noastre comportamente. De aceea este important sa ne respectam nevoile si limitele pentru ca actiunile noastre sa ne puna in valoare, sa fie viabile in ochii nostri.
Incredera in sine nu este oarba si prezinta o anumita doza de incertitudine. Ea se bazeaza pe constientizarea propriilor cunostinte si competente intr-un anumit domeniu, pe rezultatele pozitive obtinute anterior si este intretinuta prin abordarea treptata a altor experiente in scopul de a fixa si transfera competentele, precum si pentru a descoperi alte competente de care nu eram constienti.

            Dar cum gandim despre noi insine? De unde stim daca avem incredere in noi si o stima de sine pozitiva?stima

Modalitati de manifestare a imaginii de sine negative :

 • ·Evitarea-retragerea si comportamente timide, evitare a confruntarii cu problemele.
 • ·Agresivitate defensiva-cel care are o imagine de sine negativa ataca sursa frustrarii.
 • ·Compensare-minimalizarea umor activitati cu incercarea de a avea succes la altele
 • ·Motivatie scazuta- imaginea de sine scazuta va avea o consecinta negativa asupra increderi in fortele proprii drept urmare nu va exista motivare pentru initierea sau implicarea in diverse activitati.
 • ·Rezistenta-conservarea ,,imaginii de sine” astfel se va manifesta o rezistentă la schimbare, chiar dacă acea schimbare poate fi una benefica.

Capcane in calea respectului de sine:

1.Dorinte de retete rapide si solutii  miraculoase

2.Cedarea in fata unui soi de fatalism-  destinul fiecaruia este prestabilit si nu se  poate face mare lucru in aceasta privinta

Ambele viziuni incurajeaza pasivitatea si ne impiedica sa vedem ceea ce este cu adevarat posibil

3.Credinta ca tiparul de ieri este valabil si azi si  maine( si il putem folosi sa rezolvam  problemele de maine cu tiparul de ieri)

4.Credinta de a nu avea nicio putere ( care , in  cele din urma devine o profetie si se  indeplineste prin ea insasi)

Amble credinte sunt disfunctionale si ne impiedica sa ne accesam adevaratul potential

Imaginea de sine ne influenteaza foarte mult comportamentul: ne poate face entuziasti, increzatori sau din contra neincrezatori, pesimisti, tematori. Cand ai o imagine de sine foarte buna iti pastrezi entuziasmul, energia si determinarea. Obstacolele sunt doar provocari pe care sa le treci, nu ziduri uriase de netrecut. Mai mult, imaginea de sine slaba nu doar iti pune piedici in drumul tau spre succes iti poate creea si o sumedenie de frustrari. Cand nu iti acorzi suficienta valoare, negociezi mai slab, comunici mai greu si in general actionezi cu multă frica.

 Cativa pasi spre o imagine de sine sanatoasa:

 • ·Incepe prin a intelege ca nimeni de pe acest pamant nu te poate face să te simti inferior fara voia ta.
 • ·Imbraca-te frumos si elegant, astfel vei privi cu mai multa speranta catre viitor si vei pas mai increzator în viata.
 • ·Cladeste-ti o imagine sanatoasa facand pasi mici.
 • ·Inscrie-te in clubul zambetelor si complimentelor! Cel mai nefericit om de pe pamant este cel care nu stie sa zambeasca.
 • ·Concepe o lista cu trasaturile tale pozitive.
 • ·Concepe o lista cu succesele obtinute in trecut, care ti-au oferit cea mai mare satisfactie si incredere in propriile forte.
 • ·Evita lucrurile si oamenii care te demoralizeaza.
 • ·Persevereaza, in ciuda esecurilor de moment!
 • ·Intra intr-o organizatie, un grup, un club etc. cu scopuri nobile, care sa te solicite activ si sa te oblige să vorbesti in public.
 • ·Priveste-te pe tine dar si pe semenii tai in ochi!
 • ·Daca este necesar incearca sa-ti schimbi aspectul fizic.

 Surse : Virginia-Smarandita Braescu -PsihoLife ;  Margareta Adela Chitu  ; echilibrul tau .ro

 

 

 

 

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat