Spiritul pune in
miscare materia

            Una dintre cele mai puternice nevoi ale unui adolescent este aceea de a avea prieteni. Tanjesc dupa o relatie indestructibila, intensa, imuna la orice interferenta din exterior. Prietenia de suflet detine un loc privilegiat in lumea adolescentilor insa cand si cum poate fi considerata prietenia un lucru rau?

            Daca observi  de-a lungul timpului ca balanta intre ceea ce oferi si ceea ce primesti inclina spre tine, ai de a face cu o prietenie toxica. Atunci cand celalat devine pretentios, intruziv, cand nu te sprijina si nu te poti baza pe el, cand te cauta doar atunci cand are nevoie de ceva de la tine, trebuie sa accepti ca legatura dintre voi iti este toxica.

     toxic        Se impune aici o precizare : toata lumea face greseli, chiar si prietenii adevarati! Daca astfel de comportamente ca cele descrise mai sus sunt doar intamplatoare, de rara conjunctura, chiar daca sunt resimtite ca dezamagitoare, nu trebuie considerate nocive.

In orice relatie emotionala echilibrul este important. Iata cateva exemple de comportamente care repetate la nesfarsit te pot determina sa recunosti o prietenie toxica:

Atunci cand „prietenul” iti cere ajutorul dar te trateaza cu rautate . Cand nu te poti baza pe el deoarece  isi incalca  cu regularitate promisiunile, punandu-si  propriile planuri pe primul loc. Cel care te cearta nu pentru a te ajuta sa inveti din greseli ci doar pentru a te jigni. Atunci cand ii povestesti un lucru important pentru tine,  ii minimalizeaza  impactul si iti raspunde cu ironie, criticism si lipsa de respect. Cand cel care iti cunoaste sensibilitatile in loc sa iti aprecieze valorile iti incalca zona de toleranta si de vulnerabilitate.

Invidia este un sentiment care nu are ce cauta intr-o relatie de prietenie.Cel care nu se bucura sincer de realizarile tale, care ravneste la ceea ce tu ai, care nu te accepta pentru ceea ce esti ci pentru ceea ce poti face pentru el nu este o persoana langa care merita sa iti petreci timpul. Ei nu fac niciun efort pentru a-ti fi prieteni .

Cand astfel de reactii din partea celor pe care ii consideri prieteni te ranesc, este timpul sa cultivi cu drag si pasiune noi prietenii.

            Nu este usor sa te protejezi de prieteni toxici mai ales daca desfasurati activitati comune sau traiti experiente comune dar trebuie sa iti reamintesti  ca te poti feri de starea de disconfort indusa de astfel de persoane ,ca  poti renunta la ei . Inghetarea ta intr-o astfel de relatie te va  impiedica sa acorzi timp si atentie  persoanelor care intradevar merita.

Drept incheiere iti recomandam un exercitiu de imaginatie :

Imagineaza-ti persoana care te critica, care te invadeaza, care are un efect negativ asupra ta …

Vizualizeaza ultimul schimb de replici cu aceasta. Ce simti? Care sunt emotiile care urca spre suprafata?

Vizualizeaza-te pe cale de a-i spune ce vrei si ce limite ii impui.

Fii atent la ceea ce simti cand iei distanta.

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat