Spiritul pune in
miscare materia

 

„Stiam ca o sa intelegi!”

Daca te-a suparat cineva si relatia este optionala, renunta. Dar, daca te-a suparat cineva de care iti pasa, gaseste o cale sa spui ceva in privinta acestui lucru.

Cu cat amani mai mult sa-i spui unui prieten ca te deranjeaza ceva- sa zicem ca ti-ai dori ca el/ea sa nu-si mai faca un obicei din ati aduce pe cineva, o a treia persoana, de cate ori va intalniti- cu atat vei deveni mai preocupat de problema ta. In discutia ta interioara privind alegerea de a te plange sau nu probabil ca iti imaginezi  ca vei formula plangerea intr-un mod atat de convingator, incat prietenul tau va trebui sa te asculte. De fapt, cel maipotrivit mod de a regla o problema intre prieteni este sa iei in considerare pozitia pe care iti imaginezi ca o are prietenul tau.

Sa spunem ca tu esti cel care suna mai mereu un anume prieten sa va intalniti. Nu esti genul de persoana care sa tina socoteala, dar faptul ca el/ ea nu te invita niciodata sa faceti ceva impreuna te deranjeaza. Incepi sa te intrebi daca te place cu adevarat. Eziti sa-i spui ceva pentru ca s-ar putea simti criticat. Ce e de facut? Spune-i totul. Foloseste-te de capacitatea ta de intelegere pentru a anticipa cum s-ar putea simti prietenul tau in legatura cu ce vrei sa-i spui.

Cand prietenii nu isi vorbesc despre ceea ce ii deranjeaza, doleantele distrug relatia. Ascultarea pozitiei fiecaruia conteaza foarte mult, chiar daca nu rezolva in intregime conflictul

Cel mai bun mod de a rezolva o problema intre prieteni nu e sa afirmi pozitia ta, ci sa ai in vedere cum s-ar putea simti prietenul tau si sa incerci sa recunosti acest lucru intr-un mod care il invita sa dezvolte ideea.

Exista momente in care chiar nu este corect doarsa asculti un prieten care simti ca greseste. Cu toate acestea , daca vrei sa-l sfatuiesti, e o idee buna sa intrebi mai intai daca acesta vrea sfatul tau .prietenie

„ Ai fi dispus sa asculti o sugestie..?.”

„ Esti ferm hotarat sa..?”

Sfatul implica critica si chiar si critica bine intentionata poate sa dea gres.  Poate ai incercat sa fii sincer sau pur si simplu nu ti-a pasat; oricum critica ta il poate face pe prietenul tau sa se simta atacat. Daca sugerezi ca un prieten sa schimbe ceva ce el nu este interesat sa schimbe ( sau putin probabil sa schimbe), comentariile tale, desi bine intentionate, ii pot da un sentiment de revolta.

Uneori , cand ne spunem parerea, ne simtim respinsi daca prietenul nostru nu ne asculta.

Sa primesti sfaturi inseamna sa le iei in considerare, nu neaparat sa le urmezi. Cel mai bun sfat este cel care nu implica obligativitate,

In urmatoarea discutie pe care o ai cu un prieten, observa orice tendinta ai de a te indeparta de celalalt in timp ce vorbeste. De cat efort ar fi necesar ca sa te concentrezi sa asculti pentru inca doua minute ? cat efort merita aceasta prietenie?

Sursa : Michael P Nichols – Asculta-ma sa te ascult 2009

 

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat