Spiritul pune in
miscare materia

„Oamenii se urăsc pentru că se tem, se tem pentru că nu se cunosc și nu se cunosc pentru că nu comunică.”—  Martin Luther King

Spune-i intotdeauna omului ce vrei de la el, concret: vrei sa se decida, vrei sa aiba incredere, vrei sa te sune, vrei sa simta ceva, etc. Metaforic vorbind, atunci cand iei un taxi, si nu-i spui destinatia soferului, acesta nu te poate duce acolo unde vrei, indiferent cine ai fi.

Elimina ambiguitatile si foloseste cuvinte care exprima o actiune finala pe care tu o doresti de la interlocutor.  De asemenea, este foarte important sa folosesti cuvinte care reduc impactul negativ asupra celuilalt. Inlocuieste problema cu o situatie.cheia

Gandeste-te la urmatoarele trei principii:

1. Evita afirmatiile la persoana a doua
. Afirmatiile la persoana a doua au tendinta sa-l atace pe celalalt, in timp ce afirmatiile la persoana intai se rasfrang asupra vorbitorului si este mai bine sa fie folosite in relatiile dintre parinti/adolescenti. Compara si observa diferenta dintre urmatoarele afirmatii:
“Ma superi atat de tare!” vs. “Sunt foarte suparat!”
“Nu ma iubesti!” vs. “Simt ca nu sunt iubit!”

2. Evita “de ce-urile”! Intrebarile ce incep cu “de ce” duc adesea la prabusirea podurilor de comunicare. De exemplu: “De ce nu poti tine cont un pic si de mine si sa strangi mizeria pe care ai lasat-o in sufragerie?” nu favorizeaza o atmosfera de cooperare. Mai bine ar fi: “Sufrageria nu arata prea bine. Crezi ca ai putea face putina ordine in ea?” Solutia este sa ataci problema, nu persoana.

3. Exprima-ti sentimentele! Important este ca si tu sa-ti exprimi sentimentele si sa-ti ajuti copilul sa si le exprime la randul lui. Pur si simplu spune-i copilului tau ce simti tu fata de o anumita situatie (“Am un sentiment de frustrare cand in sufragerie raman resturi de mancare si farfurii murdare. Este o munca in plus pentru mine si ar fi atat de usor daca fiecare ar strange dupa ce mananca.”). Apoi cere-i parerea (“Tu ce parere ai?”) In felul acesta te ocupi de problema cat este inca proaspata, iar adolescentul tau nu devine defensiv. Adesea raspunsul va fi: “Of, mami, tati, imi pare rau ca am lasat mizerie in sufragerie. Voi incerca sa nu mai fac la fel data viitoare!” Te-ai confruntat cu problema (sufrageria in dezordine), dar ai pastrat relatia.

Cand trebuie sa fii de alta parere, poti spune ceva de genul: “Poate ca tu asa vezi lucrurile, dar iata cum le vad eu…”. Din nou iti exprimi sentimentele, fara sa ataci persoana.  Cuvintele pe care le folosesti pot convinge, pot fi de impact sau din contra.

In exemplele de mai jos vei gasi modele de formulari si reformulari, exemple de asa da si asa nu. Ca principii de reformulare ar fi urmatoarele:

– Sa folosesti cuvinte care exprima actiune (decide-te, intelege-ma, ai incredere, sunt bucuros, etc.);

– Sa folosesti un limbaj pozitiv ( succes, performanta, beneficii, avantaje, etc.);

– Sa scoti din vocabular expresia „nu” (scoate NU-ul din frazele tale si reformuleaza-le pozitiv);

– Sa schimbi cuvinte care deranjeaza interlocutorul in cuvinte care ii plac interlocutorului. 

 

Asa NU >>>REFORMULARE>>> Asa DA

Nu uita sa … >>> Sa-ti aduci aminte (sa retii)

Nu trebuie sa fii ingrijorat >>> Trebuie sa ai incredere

Nu mai tipa >>> As vrea sa te calmezi

Nu trebuie sa-ti faci griji >>> Trebuie sa ai incredere

As vrea sa-ti spun >>>  As vrea sa vezi si sa simti

Nu pot chiar acum >>> Pot peste X minute

N-aveti pentru ce >>> Cu mare placere

Vreau sa-ti spun >>> Sper ca vrei sa afli

Ai dreptate, dar….. >>> Ai dreptate si cred ca

Nu cred ca >>> Cred mai degraba ca…

Nu ma intelegi >>> Cum te-ai fi simtit in locul meu?

Vreau sa intelegi >>> Vreau sa ma crezi

Da, inteleg >>> Daca am inteles bine, iti doresti foarte mult sa…

Da, inteleg >>> Foarte interesant, sunt in totalitate de acord

Ma simt bine >>> Sunt intradevar bucuros

Nu sunt sigur >>> Pot sa fiu foarte sigur imediat ce…

 

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat