Spiritul pune in
miscare materia

 

Ar putea fi dificil sa admiti ca esti introvertit. Cand ne gandim ca cineva este introvertit adesea presupunem in mod eronat ca sunt persoane carora nu le plac oamenii. Cu toate acestea, asa cum ne arata Susan Cain in cartea sa  Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking , introvertii pot fi oameni calzi, interesati de altii si puternici, de cuvant si cu un simt al sinelui bine integrat . Multor persoane le este jena sa-si recunoasca siesi sau celorlalti ca au inclinatii catre introversie, pentru a nu fi considerate „ciudate”. Fiind foarte discreti si sensibili la perceptia sociala si placandu-le mai mult sa asculte,introvertii nu se manifesta in public, alimentand astfel impresia negativa impamantenita in mod eronat.aaaa

Mai jos sunt descrise 9 comportamente de interiorizare care te pot ajuta sa recunosti  trasaturi si atitudini ce sugereaza ca propria ta personalitate este mai putin orientata spre exterior decat crezi.

Observa cate dintre acestea ti se aplica:

Iti place sa-ti petreci timpul singur. Atunci cand vrei sa te relaxezi mai degraba iti petreci timpul citind, jucand jocuri pe calculator sau doar ascultand muzica. Aceasta perioada de liniste este importanta pentru buna ta functionare chiar daca in alte ocazii te bucuri de intalnirile cu prietenii.

Te concentrezi si gandesti mult mai bine atunci cand esti singur. Nu esti impotriva dezbaterilor si discutiilor de grup insa, daca vrei sa vii cu o solutie creativa,ai nevoie de ceva timp pentru a lucra problema pe cont propriu.  Posibilitatea  de a reflecta in liniste iti permite sa  iti utilizezi la maxim capacitatea de a gandi profund si original si de a veni cu un rezultat care sa te satisfaca.

Abilitatile tale de lider sunt puse cel mai bine in valoare cand grupul este format din membri cu  initiativa. In ciuda credintei comune ca introvertitii sunt atat de linistiti , de „tacuti” incat nu pot lua fraiele in maini si organiza lucrurile,in anumite circumstante, ei pot fi cei mai buni ”sefi”. Daca grupul este pregatit sa se puna singur in miscare, atunci un sef introvertit  ii va ii va indica cea mai eficienta directie de lucru. Daca insa grupul are nevoie de o scanteie, de strunire, atunci un sef introvertit va trebui sa apeleze la un partener extravertit.

Esti ultimul care se ofera voluntar cand cineva din grup cere ajutorul. Probabil iti amintesti inca din clasele primare cum  unii dintre colegii tai ridicau mana si se agitau sa raspunda primii atunci cand invatatorul punea o intrebare sau avea nevoie de un voluntar. Extravertii tind sa fie dornici si  pregatiti tot timpul de a iesi in fata in situatii sociale sau academice. Esti mai degraba introvertit daca ai tendinta de a-i lasa pe ceilalti sa fie in mijlocul atentiei si de a raspunde primii.  Chiar daca si tu cunosti raspunsurile, nu te preocupa sa fii ” in lumina reflectoarelor” .

Ceilalti te intreaba care iti este opinia. Chiar si in situatiile private este putin probabil sa iti oferi sfaturile sau sa iti prezinti opiniile neintrebat. Indiferent daca este o discutie de familie, intre prieteni sau o discutie despre un proiect de scoala sau serviciu, introvertii isi vor tine parerile pentru ei si ii vor lasa pe cei extroverti sa preia controlul problemelor. Din acest motiv si pentru ca opinia si sfatul tau sunt considerate valoroase , ceilalti te intreaba mereu :”Tu ce crezi despre asta?” . Comportamentul tau trimite celorlati indicii ca preferi sa-i asculti pe ei vorbind si ca acorzi o mai mare atentie lumii tale interioare.

Adesea porti casti cand esti intr-o situatie publica. Indiferent daca esti intro statie aglomerata de autobuz, sau pe strada, daca esti introvertit este posibil sa vrei sa eviti contactul cu ceilalti. Pe langa faptul ca iti tii capul plecat si te uiti doar in fata, te protejezi de interactiunea cu ceilalti prin purtarea castilor si nimeni nu trebuie sa stie daca asculti muzica sau nu .

Preferi sa eviti persoanele nervoase sau suparate;vei incerca sa eviti persoanele care par a fi intro dispozitie proasta. Conform studiilor efectuate de Marta Ponari si colaboratorii, psihologi la University College London , persoanele cu grad ridicat de introversiune  nici nu vor sa se uite la cei care par nervosi pentru ca sunt foarte sensibili la evaluarile negative si le percep starea de iritare ca pe o amenintare( prin urmare se retrag)

Primesti  multe telefoane, mesaje sau mailuri la care nu raspunzi decat daca nu ai de ales. Persoanele profund introvertite nu vor telefona din proprie initiativa celor din cercul lor social. In mod similar nu vor trimite mesaje sau mailuri insa vor raspunde la ele. Daca trebuie sa initiezi o conversatie, daca trebuie ,spre exemplu, sa faci o invitatie la un eveniment , vei prefera sa trimiti invitatia in scris decat sa dai un telefon, pentru a evita sa ti se spuna „nu” personal, „in timp real”, lucru pe care il gasesti extrem de demoralizator si care iti stirbeste stima de sine.

Nu incurajezi si nici nu initiezi conversatii cu persoane straine, cu vanzatorii din magazine sau orice alte persoane cu care intri intamplator in contact. Nici macar nu te grabesti sa raspunzi atunci cand esti intrebat ceva. Iti este absolut imposibil sa te imaginezi vorbind despre vreme cu  celelalte persoane aflate la coada la supermarket asa cum face individul guraliv din fata ta. Daca esti in intarziere sau stresat, nu lasi aceste informatii personale sa scape celorlalti. Cu greu dezvalui ceva despre lumea ta interioara si numai acelor persoane pe care le consideri foarte apropiate.

Vedem, prin urmare, ca nu este atat de rau sa fii introvertit. Singurul risc la care te expui este ca persoanele care nu te cunosc atat de bine sa considere ca te crezi superior celorlalti. Permitandu-ti sa fii putin mai deschis cu ceilalti ,sa le dezvalui din gandurile si sentimentele tale,  te poate ajuta sa nu mai fii perceput ca antisocial.

 Traducere dupa Susan Krauss Whitbourne- psychologytoday. com 

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat