Spiritul pune in
miscare materia

 Atunci cand Niccolo Machiavelli a scris Printul, un manual din secolul XVI  despre dobandirea si mentinerea puterii politice prin manipulare vicleana, el considera un fapt de la sine inteles ca cel ce aspira sa conduca nu este preocupat decat de propriile interese, fara sa-i pese catusi de putin de oamenii pe care ii conduce ori de cei pe care i-a calcat in picioare ca sa castige puterea. Presupunerea lui Machiavelli era ca interesul egoist reprezinta singura forta calauzitoare a naturii umane; altruismul nu isi gaseste niciun loc in acest tablou.

Machiavelli

Termenul „ machiavelic” este folosit de psihologi in cazul oamenilor a caror perspectiva asupra vietii reflecta aceasta atitudine cinica, de genul „totul e permis” . Primul test pentru machiavelici era, de fapt, bazat pe afirmatii din cartea lui Machiabelli precum: „Cea mai importanta diferenta dintre majoritatea criminalilor si ceilalti oameni este ca primii sunt suficient de prosti ca sa fie prinsi”

Machiavelicii tind sa fie de o aroganta si de un calcul cinice, comortandu-se cu usurinta in moduri  care submineaza increderea si colaborarea.

Desi, probabil, de o admirabila stapanire de sine in interactiunile sociale, ei nu sunt interesati sa stabileasca legaturi emotionale.ii vad pe ceilalti in termeni stricutilitati-ca pe un bun de manipulat in interes prorpiu. Ei au o natura dezagrabila si sunt egoisti, ramanand realisti in privinta lor sau a celorlalti, fara sa aiba pretenti exagerate ori sa incerce sas impresioneze.prefera sa vada lucrurile limpede, pentru a le exploata cat mai bine.

Machiavelicii manifesta in mod tipic o empatie cu structura unui tunel :se pot concentra asupra emotiilor cuiva atunci cand doresc sa se foloseasca depersoana respectiva in scoppropriu. Altfel, stau mai prost in ceea ce priveste rezonanta empatica. Ei vad lumea in termeni rationali, probabilistici, care nu sunt numai lipsiti de emotii, ci si goliti de simtul etic ce izvoraste din preocuparea umana.

Lipsindu-le capacitatea de a simti impreuna cu altii,  machiavelicii nu pot simti nici pentru ei.  Par sa-si traiasca lumea lor interioara, atat de arida din puznct de vedere emotional, ca fiind doldora de nevoi primare urgente ca sexul, banii sau puterea.

Cognitia lor sociala dibace observa nuante si ghiceste felul in care oamenii ar putea reactiona intr-o anumita situatie, aceste abilitati facand posibil legendarullor caracter siocial alunecos. Desi capul lor stie ce sa faca,inima le ramane nestiutoare.  Caracterul lor manipulator compenseaza orbirea pe care o manifesta fata de intreaga gama a emotiilor. Aceasta nefericita adaptare le otraveste relatiile.

Daniel Goleman-Inteligenta emotionala(2007)

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat