Spiritul pune in
miscare materia

 

Lumea este o oglinda uriasa care intotdeauna reflecta parti din noi insine. Proiectiile exprima insa ceva potential, nu neaparat real.

Mitul lui Narcis releva tocmai aceasta diferenta: intre ceea ce este real si ceea ce este doar o proiectie (in apa). Narcis se indragosteste de oglindirea, reflectarea propriei persoane, iar ele nu reprezinta o persoana in sine.

Intr-un studiu efectuat asupra femeilor agresate de parteneri, s-a constat ca ele tindeau sa –si aleaga parteneri dominanti, agresivi, pentru ca proiectau asupra acestora imaginea tatalui capabil sa apere, sa protejeze ( Alonso and Bachs)narcis

In 1939, E Franklin formuleaza definitia clasica :„Proiectia este tendinta indivizilor de a fi influentati de emotiile, trebuintele sau structura lor psihologica de ansamblu in interpretarea realitatii, mai ales cand campul perceptiv prezinta o anumita ambiguitate”.

Aceasta proiectie este rezultatul intersectarii a doua evenimente: unul actual (aici si acum) cu unul vechi traumatizant (de altundeva si de altadata), asemanator primului.

Orice proiectie implica posibile distorsiuni perceptive, care conduc la o realitate subiectiva pentru fiecare individ. Jung considera ca tot ceea ce este necunoscut devine cunoscut prin proiectie, respectiv ceea ce se crede ca se cunoaste este de fapt proiectia datelor inconstiente ale subiectului.

Proiectia contribuie la imaginea pe care o avem fata de celalalt, faptul de a simti atractie sau respingere fata de el. Acolo unde vezi maretie,vezi de fapt propria ta maretie. Fiecare dintre noi vede oamenii in mod diferit  deoarece proiecteaza asupra lor aspecte din el insusi.

Ne proiectam asupra altora propriile defecte pe care le percepem. In acesta lume holografica, toti ceilalti sunt tu si tu intotdeauna vorbesti cu tine insuti. Atunci cand folosesti un cuvant denigrator pentru cineva care a facut o greseala, opreste-te si  gandeste-te daca nu ai putea folosi acelasi cuvant si pentru tine. Daca esti cinstit, raspunsul va fi in mod invariabil afirmativ.

Exista o vorba care spune ca ai nevoie de cineva ca sa te cunosti pe tine insuti. Vedem in altii ceea ce ne place si ceea ce nu ne place la noi insine. Daca acceptam aceste parti din noi vom fi in stare sa ii vedem pe altii asa cum sunt, nu asa cum ii vedem prin norul format de proiectia noastra. Exista o alta vorba care ne spune ca cele trei mari mistere ale lumii  sunt : aerul pentru pasari, apa pentru peste si omul pentru el insusi

 

Surse : Debbie Ford- Partea intunecata a cautatorilor de lumina ; Cristina Musat –Proiectie si atribuire in psihologia sociala

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat