Spiritul pune in
miscare materia

            Pana pe la sfarsitul secolului XIX, autocontrolul, impins pana la negarea  propriilor emotii si sentimente era considerat  un semn distinctiv al unei educatii alese si a bunei cresteri. Manifestarile sablon care nu lasa loc exprimarii autentice a emotiilor sunt inca vazute ,in culturile asiatice, ca un simbol al adaptarii sociale.

            Suprimand constient un afect al carui continut ne este neplacut, educandu-ne in „a nu ne gandi” la el, dam nastere unor incordari mari care au drept efect  pierderea  elanului , a insufletirii fata de o anumita relatie sau fata de realitate in general. Cercetarile evidentiaza faptul ca orice forma de comportament substituant mai degraba adanceste problema decat o rezolva. Ne cuprinde o stare de letargie emotionala si stam si ne uitam la noi „cu  al treilea ochi” incremeniti si becisnici: vrem sa iesim din acesta stare dar orice solutie am incerca, e sortita esecului. Nu exista o imagine mai ravasitoare decat a unui spirit amputat. Si pentru asta nu exista proteza. 

Repetandu-se in continuu, orgoliosul „ de ce sa ii arat ca (ma)simt…”, timidul „ oricum, nu merita cu adevarat sa….”, resemnatul „ ei, toti au probleme d-astea…”  conduc la inhibitii si obsesii ,bazele unui comportament gresit, „dezadaptativ”.

emotii

Ce mi-ar fi facut bine sa spun si nu am spus?

Purificarea ( Catharsisul ) consta in eliberarea trairilor afective, inlaturarea oricaror mecanisme de aparare, acceptarea propriilor emotii si sentimente si aduce cu sine o stare de usurare. Gandeste-te la o situatie concreta si incearca!

Secretul consta in atentia si exercitiul de a identifica sentimentul. Privind atent toate piedicile, toate „ dar” urile ce ne impiedica sa acceptam schimbarea, inca visand la „ce frumos ar fi daca…” ajungem  sa determinam cauza care a provocat sentimentul pentru ca apoi sa  putem trece la pasul trei : actiunea . Incepem sa ne gandim sa experimentam comunicarea, indrazneala, relaxarea. Avem o viziune,ne-am stabilit mijloacele si cu pasi mici dar fermi si constanti incepem si, mai mult, mentinem schimbarea.

Reinventeaza-te!

Cristina Lazar

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat