Spiritul pune in
miscare materia

Comportamentul nostru este prescris în cea mai mare parte de programe socialele. Pentru ca ne dorim sa fim considerati “adaptati”,”realizati”, etc jucam niste roluri. Este foarte dificil sa ne aratam in fata lumii cu onestitate, insa nu putem pretinde la infinit ca suntem ceea ce nu suntem. Exista cazuri cand din dorinta de a ne alinia expectatiilor celorlalti platim un pret foarte mare: nefericire, depresii, disonanta cognitiva.

Uneori ne distorsionam fara sa constientizame perceptii asupra vietii doar pentru ca ceilalti sa ne considere adecvati. Dar echilibrul existentei nu este dat de elementele exterioare noua, de aprecierea celorlalti. Suntem guvernati de estimarile, planurile si convingerile noastre.si nu de convingerea alcuiva despre noi.

Psihologii ne spun ca fiecare isi creeaza un scenariu pentru propria viata. Acest scenariu poate fi optimist sau pesimist, unul care reflecta atitudini pozitive si respect de sine sau unul in care negativismul ne domina vietile sau ne este chiar potrivnic.

Ni se poate intampla sa fim blocati intr-o anumita situatie : cu jobul care nu ne implineste, dar care macar ne asigura un acoperis deasupra capului ori cu o relatie care nu ne face fericiti, dar macar nu mai suntem singuri si ne iluzionam ca suntem acceptati ; cu un stil de viata monoton, in care niciodata nu se intampla nimic iar ceilalti  te privesc drept serios si responsabil.

Practic, simtim ca  nu mai crestem si, de fiecare data cand  ne gandim  sa iesim din vidul resimtit, ca un ecou rasuna : Ce vor zice ceilalti ?; Daca lucrurile au fost asa de atata timp, ce te face sa crezi ca or sa fie altfel de acum incolo? Nu-ti merge tie prea bine, dar parca ai ajuns sa te obisnuiesti cu asta…

Exista o singura persoana care te poate conduce pe drumul catre echilibru.  Aceea suntem NOI!

Un vechi proverb japonez spune ca, mai intai  faci ceea ce este necesar sa faci, apoi ceea ce este posibil sa faci si, mai apoi, vei putea face si ceea ce parea imposibil cu ceva timp in urma.

Putem invata sa ne protejam sanatatea emotionala. Trebuie sa stim care ne sunt punctele slabe si  punctele puternice si cum sa le maximizam pe cele din urma. Autoevaluarea impune ca o conditie sine qua non: sinceritatea.

Testul “in fata oglinzii” reprezinta primul pas ce trebuie realizat pentru depasirea propriei conditii. Exista persoane care se axeaza pe limitele lor in loc sa se concentreze pe lucrurile pe care le fac bine. Toti avem aripi, dar unii dintre noi nu stiu la ce folosesc. “Sabotorii” interni pot fi indepartati printr-un proces anevoios, de durata care se bazeaza pe determinare.

imposibil

Pentru a te ajuta sa  intri in contact cu sinele tau autentic, incearca sa iti raspunzi cat mai sincer la urmatoarele intrebari:

Ce doresti?

Ce poti sa oferi?

Care sunt obstacolele pe care le-ai depasit?

Ce iti este imposibil sa faci (sau foarte dificil) in acest moment?

Ce este acel ceva pe care il detii?

Care este acel lucru pe care majoritatea oamenilor nu il cunosc despre tine?

  Faci lucruri in care crezi, sau lucruri care nu au legatura cu tine?

Care este cea mai mare minciuna pe care candva o credeai a fi adevar?

Retine: esti singura persoana care iti poate influenta in mod real trairile. Iar prin selectarea starii emotionale, faci diferenta intre esec si succes, intre depresie si fericire.

Cristina Lazar

 

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat