Spiritul pune in
miscare materia

La femei emotiile pot functiona simultan cu majoritatea altor functii ale creierului, ceea ce inseamna ca femeia poate plange in timp ce schimba un cauciuc la masina, in vreme ce barbatul considera schimbarea cauciucului un fel de testare a capacitatilor sale de a rezolva problema, deci va ramane complet impasibil , chiar daca se afla pe un drum pustiu, in toiul noptii, unde ploua cu galeata, iar cauciucul de rezerva este dezumflat.  Mai mult, cu o saptamana in urma a scos cricul din porbagaj si a uitat sa il mai puna la loc.

Creierul barbatului este setat pe principiul „cum pot sa repar”, intelegandu-se prin asta evaluarea obiectelor, relatia dintre ele, importanta in spatiu, functionarea ansamblului si rezolvarea problemelor. Barbatii folosesc acest princiu al „reparatiei” in abordarea tuturor situatiilor de viata, poate cu mici exceptii. Un exemplu elocvent il da Allan Pease spunand ca : „o femeie ne-a spus o data ca ar fi vrut ca sotui ei sa ii arate multa iubire- si atunci el s-a apucat sa tunda iarba. El considera ca aceasta era o forma de exprimare a iubirii sale. Cand ea i-a spus ca tot nu este fericita, el s-a apucat sa zugraveasca bucutaria. Cand nici asta n-a avut niciun efect, s-a oferit sa o ia cu el la un meci de fotbal. Cand femeia este suparata se descarca emotional in prezenta prietenelor, in schimb, cand un barbat este suparat, se apuca sa repare motorul masinii sau un robinet care curge”.barbat-femeie

Barbatul ofera femeii exact solutiile pe care le-ar urma el insusi. Pentru el dovezile de iubire insemna actiune si se comporta ca atare. Fiecare isi imagineaza anumite lucruri despre relatie, despre celalalt iar in momentul cand cele doua „vise” se intalnesc apare dezamagirea.” In vreme ce femeile isi imagineaza tot felul de lucruri in legatura cu iubirea si idilele, barbatii viseaza la masini de curse, calculatoiare mai puternice ,ambarcatiuni si motociclete. Acestea sunt lucruri practice care au o baza in spatiu si le dau posibilitatea sa nu stea degeaba.” Aceasta neconcordanta este adesea o problema in cuplu. In genele sale, barbatul simte nevoia de a proteja femeia asigurandu-i traiul zilnic, impreuna cu nevoia de a i se aprecia si confirma reusita in raport cu eforturile sale depuse.  Acest fapt este valabil universal.

Daca ea este fericita, el este implinit. Daca femeia nu este fericita, el gandeste despre sine ca este un ratat, ca a esuat in munca sa, ca nu este bun de nimic pentru ca el considera ca nu ii poate oferi destul. Permanent barbatii le spun prietenilor „ N-o pot multumi niciodata” acesta fiind un motiv suficient ca un barbat sa renunte la o relatie sentimentala pentru o alta femeie, care pare multumita de ceea ce ii poate el oferi. Aceasta este o problema relativ –subiectiva, depinzand de gradul de multumire a femeii respective care se poate multumi cu mai putin sau cu foarte mult, ceea ce poate fi peste posibilitatile lui. De obicei, femeile parasesc barbatii din cauza ca se simt neimplinite din punct de vedere emotional. Ea vrea iubire, idila si conversatie, iar el simte nevoia ca ea sa ii spuna ca a reusit in ceea ce a intreprins si ca este suficient ceea ce ii poate oferi. Pentru el, dovada de iubire inseamna suportul sotiei- indiferent daca maine este angajat si a doua zi somer, increderea si intelegerea ei. In prezent, daca aceste criterii sunt indeplinite, barbatul se va arata mult mai receptiv la nevoile ei si gata sa ii ofere ceea ce ea isi doreste: sa fie cat posibil romantic, s-o asculte atunci cand ea vorbeste, fara sa ii ofere solutii.

Problema este ca unele femei nu au tactul necesar prin care sa-i determine pe barbati sa le ofere ceea ce-si doresc pentru ca enumereaza doleantele sub forma de critica. Daca femeia doreste sa il schimbe pe barbat pentru ca asa i se pare ei ca este bine si /sau chiar asa si este, barbatul va gandi ca nu este suficient de bun pentru ea „ barbatul are nevoie sa inteleaga ca obiectivul femeii nu este sa il faca pe el sa greseasca,ci sa-l ajute, iar el nu trebuie sa ia lucrurile ca pe ceva personal.” Barbatul crede ca, daca va recunoaste acolo unde a gresit, ea il va considera slab si nu-l va mai iubi. Realitatea este ca femeia il iubeste mai mult pe barbat atunci cand acesta isi recunoaste greselile. Femeile trebuie sa stie ca „din fire, barbatul este banuitor, competitiv, controlat, defensiv si singuratic. El isi ascunde starea emotionala, pentru a ramane stapan pe situatie. Barbatii considera ca exteriorizarea emotiilor ar insemna o pierdere a controlului”. Barbatii trebuie sa stie :  ca aparatoare a cuibului, femeia are un creier structurat pentru a fi deschis, increzator,cooperant, pentru a-si manifesta vulnerabilitatea si destainui emotiile, pentru ca ea stie ca nu este necesar sa fie permanent stapana pe situatie. De aceea atunci cand un barbat sau o femeie sunt confruntati simultan cu diverse probleme, fiecare este usor dezorientat de reactia celuilalt”.

Cei doi si-ar putea impartasi felul de a privi lucrurile si invata unul de la celalalt, dar in final, remane la latitudinea fiecaruia sa isi armonizeze diferentele asa cum crede de cuviinta.

Adaptare dupa De ce barbatii se uita la meci si femeile in oglinda – Alla si Barbara Pease. www. consultanta- psihologica .com

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat