Spiritul pune in
miscare materia

Mitul: Puteţi prezice cât de bine vă veţi descurca într-o situaţie.

Adevărul: De fapt sunteţi destul de nepriceput atât în a vă estima competenţa, cât şi în a anticipa dificultatea unei sarcini complexe

Imaginaţi-vă că sunteţi foarte pricepuţi la un joc – fie că este vorba de şah, poker sau de Counter Strike. Jucaţi acest joc tot timpul cu prietenii dumneavoastră şi câştigaţi de fiecare dată. Deveniţi atât de bun încât vă gândiţi că aţi putea câştiga un turneu. Vă înscrieţi la prima competiţie regională şi pierdeţi în primul tur, descoperind că nu sunteţi pe cât de bun credeaţi. În tot acest timp credeaţi că sunteţi unul dintre cei mai buni, când de fapt eraţi un amator. Acesta este efectul Dunning-Kruger şi este un element de bază al naturii umane.

efectulCercetarea care a dat numele acestui efect a fost realizată de Justin Kruger şi David Dunning la Universitatea Cornell în 1999. Oamenii de ştiinţă rugau studenţii să efectueze teste de logică şi de umor şi apoi le solicitau să-şi evalueze singuri lucrările. Per total, studiul arăta că nu suntem foarte pricepuţi în a ne evalua propria competenţă.

Alte studii efectuate pe această temă au arătat că efectul este ceva mai nuanţat. Cu cât suntem mai pricepuţi, cu atât am exersat mai mult respectiva abilitate şi cu cât avem mai multă experienţă, cu atât suntem mai pricepuţi în a ne compara cu alţii. Pe de altă parte, cu cât ştim mai puţin şi cu cât am practicat mai puţin respectiva activitate, cu atât suntem mai nepricepuţi în a ne evalua capacităţile. Charles Darwin a sintetizat acest fenomen în următorul aforism: „ignoranţa generează încredere mult mai frecvent decât cunoaşterea”.

Pe măsură ce avansăm de la gradul de novice la cel de amator, apoi spre cel de expert şi ulterior de maestru, graniţele dintre etape sunt greu de recunoscut. Cu cât ajungem mai departe, cu atât progresul este mai lent. Cu toate acestea, timpul necesar pentru a trece de la etapa de novice la cea de amator este foarte scurt, iar aici efectul Dunning-Kruger este cel mai pronunţat. Lumea se aşteaptă ca progresul să continue în acelaşi ritm accelerat, însă acest lucru nu se va întâmpla.

Fiecare om are parte de efectul Dunning-Kruger din când în când. De altfel, a ne recunoaşte greşelile şi slăbiciunile în fiecare moment nu este o experienţă plăcută. Senzaţia de incompetenţă este paralizantă, astfel că efectul Dunning-Kruger se găseşte în celălalt capăt al spectrului faţă de depresie, care generează o insecuritate ce poate avea un efect paralizant.

Totuşi, putem preveni efectele negative ale fenomenului Dunning-Kruger. Dacă dorim să devenim cu adevărat buni la ceva, trebuie să exersăm şi să fim atenţi la rezultatele celor care şi-au dedicat toată viaţa acelui domeniu. Prin compararea rezultatelor vom rămâne cu picioarele pe pământ.

Sursa:  www. descopera .ro ; Marius Comper

 

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat