Spiritul pune in
miscare materia

“Oamenii nu sunt afectati de ceea ce li se intampla ci de cum inteleg / interpreteaza ei ceea ce li se intampla”.-Epictet

 

Considerat un prag psihologic dificil de trecut de catre specialisti, teama de esec deriva din frica respingerii sau a criticilor, fiind strans legata si de amanarea indeplinirii unor sarcini sau de tendinta de a gasi in permanenta scuze. Sigur ca, in codul genetic, exista o doza oarecare de indoiala si retinere in fata riscului, element de baza in mecanismul de autoaparare al omului.

 

Teama de esec ori anxietatea de performanta devine o problema atunci cand refuzam sa ne folosim aptitudinile si capacitatile la randament maxim, doar pentru ca succesul nu ne  este garantat de la inceput.

anxietate

Daca am  suferit o trauma, am trecut deci  printr-o perioada stresanta indelung ajungem sa nu mai putem gestiona emoțiile  rezultate : de dezamagire, furie, frustrare sau chiar rusine. Aceste sentimente ajung in centrul egoului nostru afectandu-ne stima de sine. In timp, vom face anumite lucruri doar atunci cand suntem 100% siguri de succes. Vom  incerca in consecinta  sa reducem pericolul prin intermediul raspunsurilor comportamentale de evitare si de asigurare. Aceste comportamente vor contribui, la randul lor, la intensificarea anxietatii prin faptul ca nu permit infirmarea convingerilor negative legate de pericol.

 

Este foarte dificil de inteles de catre anturaj o astfel de persoana care sufera de atichifobie, care este convinsa ca greselile ii sunt permanente ,reale condamnari la suferinta. Suportul psihologic-afectiv care include confidenta, sansa comunicarii intime, a increderii in celalalt, sentimentul ca esti iubit, stimat, apreciat etc joaca un rol important in sustinerea si intarirea stimei de sine, a respectului si increderii in sine. Anturajul reprezinta deci, un “tampon” fata de stressori.  Acesta consta in intelegerea, rabdarea si caldura cu care este inconjurata persoana de catre cei apropiati. Este mai bine sa nu judeci multi oameni avand tendinta de a inrautati situatia facand comentarii fara sa le gandeasca .

Asculta-i cu atentie, nu le plange de mila, nu ii victimiza, iar daca vor solutii pentru problemele lor, incurajeaza-i sa le gaseasca singuri.

De Cristina Lazar

 

 

 

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat