Spiritul pune in
miscare materia

Lipsa de incredere in sine si a cunoasterii valorii personale este o trasatura care atrage dupa sine o serie de complexe ce confirma parerea nu tocmai buna pe care o avem despre noi insine.

Complexele intaresc si confirma o imagine de sine deformata, ne limiteaza libertatea de a fi noi insine si cresc gradul de frustrare si anxietate, care va ajunge sa isi puna amprenta pe activitatile zilnice.

Poate nu vom intelege intotdeauna care sunt sansele pe care le pierdem din cauza complexelor, dar, cu siguranta, odata instalate, acestea ne vor controla la nivel inconstient, indepartandu-ne de anumite situatii pe care le consideram cu potential anxiogen.

 

Revistele de moda prezinta o realitate denaturata, o perfectiune pe care femeia obisnuita nu are cum sa o atinga decat daca noi, toti, ne-am naste cu un program Photoshop atasat, care, eventual, sa poata face modificari in timp real, in functie de dispozitia noastra zilnica. Ar fi bine?

Chiar daca realizam ca femeia adevarata este cea imperfecta, cautam frumusetea fantezista si ne pierdem in fascinatia pentru ideal.

 

Tragedia intervine atunci cand neacceptarea propriului fizic, cu defectele lui, degenereaza in tulburari precum bulimia si anorexia. Acestea sunt extreme ale deformarii imaginii de sine, cu rezultate grave asupra psihicului si sanatatii fizice a unei persoane.

Perfectiunea fizica pe care par sa o caute aceste persoane este, de fapt, expresia unei mari nesigurante emotionale, teama de neacceptare de catre cei din jur, iar tentativa de a obtine ceea ce cred ele a fi un trup perfect este, de fapt, cea de a obtine o viata perfecta.

Asemenea tulburari sunt de competenta medicilor si trebuie tratate din timp, cele mai afectate fiind adolescentele.

De cele mai multe ori, micile imperfectiuni dau acel sarm personal. Faptul ca avem pistrui sau nasul prea carn e deja o trasatura lipsita de importanta, daca ne gandim la persoanele nemultumite de propria inaltime, conformatie, forma fetei, greutate.

Recent, am citit articole despre domnisoare ce isi doresc sa arate precum papusa Barbie, suportand toate interventiile chirurgicale necesare pentru atingerea idealului. Intra in categoria no comment. Si totusi, baietii nu vor sa arate ca un Colt, un Ferrari sau… Fat Frumos, ca sa pastram firescul comparatiilor.

Educatia este cea care, de mici, pe baieti in plaseaza in sfera actiunii – pentru a-si demonstra valoarea, iar pe fete – in cea a frumusetii, pentru care baietii intra in actiune. Fat Frumos lupta si salveaza, iar Ileana Cosanzeana… e frumoasa. Cea mai frumoasa! E cea mai tanara, cea mai frumoasa si personajul principal al povestii, spre deosebire de surorile ei mai mari ca varsta si doar frumoase…

Exista emisiuni (reality shows) cu concursuri de frumusete pentru fetite de doi-trei ani, machiate, imbracate, coafate de mame, pentru a arata perfect. Chiar am retinut un indemn, care m-a uimit, din partea unei mame, pentru fiica ei de trei ani: It hurts to be beautiful. Grav, nu?

Sunt situatii cand complexele pornesc inca din copilarie, dintr-o frustrare a parintilor, frustrari care se proiecteaza asupra copilului, acesta nefiind „suficient de…“. Fie tata dorea baiat si are fata, fie mama ar fi vrut pe cineva care sa-i semene si sa-i impartaseasca idealurile si viziunea asupra vietii, lucru care nu se intampla – sunt cazuri in care parintii sunt cei care sadesc primele complexe. Acceptarea de sine ajunge sa depinda direct de cea a celor din jur, iar perfectiunea se identifica cu valoarea personala.

oglinda interioara

Exista si o categorie a complexelor pornite tot din asemanarea fizica cu un parinte pe care il consideram un exemplu negativ, evitand sa… fim ca el. Asemanarea fizica ajunge sa fie o reamintire constanta a posibilitatii de a ajunge la punctul evitat si, prin urmare, o sursa de frustrare si anxietate.

Nevoia de acceptare din partea celor din jur trebuie sa o inlocuim cu o stima crescuta de sine. Desi greu de conceput, felul in care ne vedem noi si parerea noastra despre propria persoana sunt ceea ce transmitem celor din jur.

Sublinierea complexelor le face vizibile, neincrederea in sine si critica exagerata la adresa noastra va fi simtita de cei din jur. De ce sa ne concentram resursele pe neajunsuri, alterand imaginea pe care ne-o cream, si sa nu exploram trasaturile pozitive in avantajul nostru? Cate persoane frumoase nu pierd teren in fata altora mai putin frumoase, dar cu mult mai multa incredere in ele insele?

 

 

Sursa : www . psychologies .ro  – Iulia Barca

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat