Spiritul pune in
miscare materia

Un racket cere taxa de protectie si noi o platim ca sa fim in siguranta si un prieten ne tot cere favoruri care ne vin peste mana, pe care i le facem ca sa nu se supere.

Analiza Tranzactionala spune ca, dupa gradul lor de sinceritate, emotiile sunt de doua feluri: autentice (emotii cu adevarat resimtite) si racket (emotii substituite).

Racketii sunt sentimente depre care invatam ca sunt mai usor acceptate de ceilalti, sunt sentimente care ne sunt permise. In timp, ajungem sa le folosim pentru a substitui niste emotii mai profunde, “mai autentice” pe care le simtim dar pe care ceilalti nu le tolereaza. Sentimente interzise. Dezvoltam sentimente racket pentru a ne multumi parintii si a-i determina sa ne acorde ceea ce ne dorim.

Daca acest comportament manipulativ si inconstient functioneaza cand si limbajul si nevoile noastre sunt mai putin complexe, cand ne facem mari si complicati ne trezim ca nimeni nu mai pricepe codurile noastre si nu mai primim ceea ce ne dorim. In plus, efectele psihologice ale manipularii mediului pentru a obtine ce ne dorim sunt mai ample si ii afecteaza si pe ceilalti: pierdem si ii facem sa piarda multa energie.

despre oameniTrei exemple

Fata cea grasa. Stii deja despre bulimie ca este o afectiune nervoasa, cu explicatie psihologica. In cazul bulimiei emotia mai putin acceptabila social este nevoia de iubire. Sigur, mai rar gasesti azi pe cineva care sa nu stie piramida lui Maslow si pozitionarea nevoii de hrana ca o nevoie de baza. Si la fel de rar pe cineva care sa vorbeasca deschis despre faptul ca nu primeste suficienta iubire si apreciere pe cata nevoie are. Cumva, a te plange ca nimeni nu te apreciaza te transforma intr-un paria.

Astfel, nevoia de iubire, o nevoie de ordin superior, un moft daca vrei, este substituita cu mult mai pamanteana si deci mai acceptabila nevoie de hrana: foamea. Foamea este racket pentru iubire.

Nero, iubitul meu. Exemplul clasic al cuplului in care unul dintre parteneri este un mic tiran: niciodata multumit, gelos, iritabil, intotdeauna perfect si care are dreptate. Intotdeauna.

Un asemenea comportament este un racket care ascunde un sentiment mai putin acceptabil social: acela de teama. Teama ca nu este suficient de bun in general, teama ca daca ceilalti l-ar cunoaste exact asa cum este l-ar respinge si teama ca nu este suficient de bun pentru partenerul sau, care in orice moment isi poate gasi pe altcineva mai bun, de unde si regimul de teroare.

“Asta-i ora de venit acasa???!?” Cazul mamei care izbucneste furioasa in holul de la intrare, pana ca sotul sau copilul sa fi apucat macar sa-si dezlege sireturile. Sau care vorbeste agresiv la telefon copilului care a uitat sa o sune si sa-i spuna ca a ajuns in tabara si totul e in regula.

Sentimentul de care mama se rusineaza, sentimentul mai putin acceptabil social este frica. Frica irationala ca persoanei iubite i s-a intamplat o tragedie, ca ea o sa ramana singura si ca, e clar, nu e o mama buna daca nu poate avea grija de familia sa. Sentimentul racket pentru a acoperi teama este furia in acest caz.

Tu contra gangsterilor: ce poti face

Fa un pas inapoi. Ia-ti timp si gandeste-te cum te simti si care sunt cauzele. Daca mai e inca o persoana implicata, spune “piua!” si stabiliti sa reluati discutia dupa o jumatate de ora. Daca ai ceva de lamurit doar tu cu tine, schimba locul. Du-te in alta camera, iesi si plimba-te putin. Gestionarea emotiilor si hipermetropia = love.

Mai multe intrebari. Ca sa iti dai seama daca ai intr-adevar de-a face cu un racket, intreaba-l. Julie Hay – o tanti fabuloasa  sugereaza o lista care ii da de gol pe racketi:

  • Pot identifica un pattern, o situatie care se tot repeta?
  • Cumva stiu deja cum se va termina?
  • Are sentimentul legatura cu situatia analizata rational?
  • Limbajul nonvebal pare a nu se potrivi cu sentimentele din poveste?
  • Pot intui scopuri ascunse?
  • Ma face chestia asta sa ma simt prost sau nu?

Responsabilitate. Asuma-ti responsabilitatea pentru ceea ce simti. Sunt sentimentele si gandurile tale, tricotate de tine. Nu, nu a tinut altcineva andreaua. Sunt reactiile tale la intamplarile externe si la cuvintele si comportamentele altora. Nu el te-a enervat ci tu ai reactionat prin iritare la un anumit comportament.

Nu, multumesc. Cand esti de cealalta parte si esti impins in rolul lupului cel rau nu accepta sa preiei responsabilitatile altora si vinovatia pentru nerealizari. De data asta, nu tu l-ai enervat ci enervarea a fost solutia pe care el a considerat-o cea mai buna.

Hai, curaj! Ca sa rezumam, recurgem la racketi pentru ca ne e frica sau rusine de ceea ce vor spune altii daca afla ceea ce simtim cu adevarat. Solutia este sa inchidem ochii si sa sarim direct in mijlocul problemei.

Sau, cum a spus Stefan cel Mare, “scoateti pantalonii maro”! Nu a zis hai sa ne ascundem in lada de zestre si sa ne prefacem ca nu suntem acasa.

Autor: Daniela David; sursa: www . empower. ro

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat