Spiritul pune in
miscare materia

In acest domeniu, conceptiile ancestrale sunt dure: prietenia, se spune, „e pe viata“; sau, zicala evocatoare: „cine inceteaza sa fie prieten, nu a fost niciodata“.

In Psihologia prieteniei, psihosociologul francez Jean Maisonneuve noteaza ca fidelitatea ramane unul din criteriile fundamentale ale acestei legaturi: se considera, scrie el, ca prietenia tine loc de „sfidare a timpului, chiar a mortii“.

Insa aceasta sfidare necesita eforturi.Si atentie, afectiune, sa faci servicii, pentru ca, precum toate relatiile durabile, ea este fondata pe un schimb. Oferim pentru a primi inapoi. Este acest „du-te vino“ care permite formarea relatiei. Mai trebuie sa stii sa dai si sa primesti, ceea ce creeaza multora probleme.

Mai intai, sunt persoanele, prea concentrate asupra lor pentru a intelege nevoile celuilalt; apoi sunt persoanele dependente, care pot oferi foarte mult, dar cu unicul scop de a primi inca si mai mult: celalalt se simte astfel constrans, chiar manipulat, si rupe legatura.

Mai sunt si „marii independenti“, care nu vor sa datoreze nimic nimanui. Or, acest gust al independentei nu este uneori decat un pretext, disimuland o dificultate in a stabili o legatura. Este specific celor care evita orice relatie. Ce se afla la origine?

O hipersensibilitate afectiva: fugim de orice angajament afectiv, din cauza fobiei fata de emotiile pe care le aduce cu sine. Teama de a se simti „sufocat“, de a cadea intr-o stare de dependenta, de a fi abandonat…Poate fi explicat prin copilaria omului respectiv. Primele istorii de prietenie, oricat de putin dureroase ar fi fost ele, lasa urme de nesters. Sa eviti o relatie ori sa nu o traiesti decat superficial, devine, in acest caz, un mijloc inconstient de a se proteja de aceste rani din trecut.

            Sa pui capat in mod sistematic prieteniilor ar fi, deci, o modalitate indirecta de a exprima nevoia de a te desparti de propriii parinti. In acest caz, problema este sa stii daca aceasta tendinta de a te desparti nu priveste decat prietenia sau daca ea este valabila si la serviciu, in dragoste… Daca se repeta, o terapie poate fi folositoare.psihologia prieteniei

Lucruri de facut

            Realizeaza o lista cu prioritatile

Prietenia este importanta in ochii tai? Pentru a afla, intocmeste o lista cu ceea ce ti se pare indispensabil pentru o viata infloritoare. Sa faci cariera, sa reusesti in viata de familie, sa ai prieteni etc. Apoi calculeaza procentajul timpului saptamanal pe care estimezi ca il vei acorda fiecaruia dintre aceste obiective. Scopul: sa ajungi la un echilibru intre interesele tale si timpul pe care il consacri lor.

            Organizeaza-te

Daca reiese ca nu duci lipsa de chef, ci de organizare pentru a-ti vedea prietenii, stabileste-ti un „planning amical“. Gaseste un moment, in timpul saptamanii, pe care sa-l consacri acestor relatii. In orice caz, nu astepta de la ceilalti sa ti-o aminteasca; numai acordand atentie, o vom primi si noi, la randul nostru.

            Marturiseste-ti slabiciunea

„Stii, nu sunt genul care sa aiba des vesti noi, dar asta nu inseamna ca nu ma gandesc la tine“: in loc sa o schimbi, asuma-ti aceasta trasatura ce te caracterizeaza. Aceasta confidenta este o dovada de incredere, care va hrani prietenia voastra. Cu conditia, bineinteles, sa nu te servesti de ea in mod sistematic pentru a te scuza pentru greselile tale.

Sfaturi pentru anturaj

Daca este vorba de partener, il poti face sa simta gustul prieteniei: invita regulat apropiati ai familiei, cere-i vesti despre cei pe care ii intalneste… Daca este vorba de un prieten, e inutil sa-l mai cauti cu insistenta dupa, risti sa-l faci sa fuga.

In schimb, sa terminati un proiect impreuna, sa va distrati ori sa-i devii confident in legatura cu un subiect precis, este un mijloc bun de a stabili o legatura profunda cu el.

Sursa : www. Psyhologies .ro

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat