Spiritul pune in
miscare materia

Tiparele traiesc o viata secreta inauntrul tau. Se ascund in mintea ta. Precum agentii sub acoperire, tiparele au ramas neidentificate si ti-au afectat deciziile, fara sa fi bagat de seama cineva – de multa vreme, probabil.

Ca sa citam un vechi proverb chinezesc: “ Daca iti cunosti dusmanul si te cunosti pe tine insuti, poti duce o suta de razboaie, fara sa fii infrant”. In mod similar, daca intelegi propriul tau tipar, vei fi capabil sa identifici verigile slabe ale lantului si sa il rupi.

Pentru a-ti intelege tiparele, trebuie sa incepi prin a te gandi la lucrurile la care nu te-ai mai gandit de foarte mult timp. Noi, adultii, uitam adesea magia secretelor si minunea misterelor. In copilarie, secretele si misterele erau foarte reale si captivante. Uneori ne incantau, alteori ne inspaimantau de-a dreptul.

Tiparele problematice din viata noastra ne pot controla daca si numai daca ele raman nedescoperite, ascunse in inconstient, acolo unde nu le putem vedea. Daca nu le vedem, nu le putem intelege. Nici nu putem aprecia daca ele ne ajuta sau ne impiedica sa reusim. Daca nici nu le vedem, nici nu le evaluam, nu avem desigur nicio putere sa le modificam. Daca tiparele noastre nu ar fi ascunse, ci vizibile in constient, atunci cu certitudine ca le-am putea elimina pe cele irationale.

Cand tiparul pare a fi nejustificat, cand ne conduce spre un stil de viata care nu corespunde telurilor noastre si ne impiedica sa ne valorificam potentialul, a continua sa-l utilizam sfideaza logica.

Motivatia pentru continuitatea tiparului problematic este convingerea profunda, de care probabil nu suntem constienti, ca, aplicand in continuare tiparul respectiv vom obtine ceea ce ne dorim cu ardoare. Impartasind convingerea ca tiparul va realiza ceva bun pentru noi, chiar daca aceasta convingere vine din inconstient, acordam tiparului o semnatura in alb, pentru ca el sa continuie neingradit.

Contrar intelepciunii populare, tiparele problematice nu sunt actionate de o slabiciune de caracter. Tiparele problematice sunt activate de convingerea ca aplicarea lor este calea spre implinire. Este o ironie faptul ca tiparele care genereaza neimpliniri sunt motivate de dorinta de a reusi. Toate tiparele contraproductive sunt motivate de o intentie buna.

Toti vrem sa avem o viata cat mai buna. Nimeni nu se trezeste dimineata cu gandul: “Azi voi apela la un tipar contraproductiv, astfel incat sa-mi blochez drumul spre telul pe care il urmaresc”. Facem ceea ce facem pentru ca avem intentii bune. Lucrurile o iau razna cand aceste intentii bune sunt puse in aplicare prin intermediul unor tipare neadecvate.

Cu toate acestea, repetare permanenta a tiparelor care te impiedica sa-ti valorifici potentialul are si un aspect pozitiv. Efortul pe care il depui arata ca esti optimist. Arata speranta si convingerea ca lucrurile se vor rezolva daca vei continua sa incerci. Optimismul se afla in miezul oricarui efort uman, iar el valorificat corespunzator, poate deveni ingredientul succesului.

Acest tip de optimism isi are radacinile in anii in care ne-am format, cand viata inseamna doar a face fata unor provocari minore. Incercarea de a obtine un rezultat mai bun inseamna optimism, la fel ca si speranta ca, daca repetam bucla de suficient de multe ori, actiunea ne va condunce spre iesirea din bucla.secretele tiparelor

Desigur acest mod de a gandi este nepotrivit, pentru ca, daca este vorba despre un tipar, repetarea optimista poate continua ani la rand fara niciun succes. A persevera in aceeasi bucla inseamna a ramane acolo, oricat de optimist ai fi, asteptand sa se intample ceva.

Ce cautam atunci cand repetam la nesfarsit un tipar al vietii sau aceeasi greseala?

Daca stam sa ne gandim bine, cautam ceva fundamental. Cautam iubire, succes, mandrie, apreciere, compasiune, realizare , respect de sine ,fericire si asa mai departe.

Tiparele sunt de obicei motivate de dorinta de a recupera sau a obtine ceva valoros. Chiar si tiparele problematice sunt motivate de incercarea de a obtine un rezultat desavarsit, legat de ceva foarte important pentru noi. Ele se bazeaza intotdeauna pe optimism, chiar daca optimismul nostru este prost folosit. Optimismul sta la temelia a tot ce intreprindem pentru o viata mai buna.

Vestea proasta pica atunci cand constati ca ai sperat si ai repetat un comportament in cadrul unui tipar sortit esecului. Faptul ca incerci inseamna ca speri sa-ti imbunatatesti viata. Iar faptul ca repeti inseamna ca ai energie. Vestea buna este ca ai materia prima necesara succesului. Inseamna ca energia de a obtine succesul este in tine; nu trebuie decat sa fie bine dirijata ca sa iasa din bucla.

Oana Rafa psiholistic .ro

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat