Spiritul pune in
miscare materia

Cand trebuie sa iei decizii mari si obiective, tu esti ultima persoana din lume in care poti avea incredere.

In general, oamenii nu sunt construiti sa cantareasca repede calitatea alegerilor pe care le fac, ci folosesc scurtaturi, prejudecati, clisee, fac alegeri pe baza informatiei limitate pe care o au.

Intr-un episod din Seinfeld, George Costanza decide sa-si abandoneze instinctele si sa aleaga alternative radicale – si functioneaza!

In mod evident, exista diferente semnificative intre o comedie si realitate, dar merita sa aruncam o privire critica la avantajele pe care o astfel de abordare le ofera. Acesta este Principiul Constanza. Cateva situatii ilustrative:

Daca “vine in mod natural”, nu e intotdeauna in interesul tau

De obicei dam mult mai multa greutate unei decizii care duce la o gratificare imediata. Acea cautate eterna a confortului maxim cu efort minim.

Gratificarea imediata nu este întotdeauna un lucru rau, dar cele mai multe ori favorizam momentul curent in detrimentul viitorului. Ne convingem pe noi insine ca instinctele noastre au dreptate atunci cand nu au.

Gratificarea imediata, de asemenea, vine si sub forma de protejare. Creierul nostru trateaza incertitudinea ca pe o amenintare, iar reactia naturala poate sa nu fie in interesul nostru, pentru ca incearca sa  ne protejeze cand nu e cazul. Ar putea fi doar faptul ca suntem îngrijorati de incertitudinea, sau dezamagire sau jena.principiul costantza

Solutia: Invata sa faci diferenta intre “A simti ca ai dreptate” si “A avea dreptate”.

Ar parea neglijabil, dar a diferentia intre “a simti ca ai dreptate” și “a avea dreptate” este cheia. Prima reactie este una infierbantata bazata pe sentimentele, iar a doua un adevar cuantificabil.

Un creier fericit interpreteaza incertitudinea ca o amenintare si vrea ca noi sa ne întoarcem la “ce e corect”. Dar ceea ce de multe ori am trece cu vederea este ca ceea incearcam sa recuperam este sentimentul de a avea dreptate, deoarece acesta este raspunsul emotional la corectitudine care opreste alarmele si ne calmeaza … Adevarul, însa, este faptul ca faptele pot sa nu se alinieze cu sursa de certitudine, si aceasta este o realizare dificila pentru oricare dintre noi. – David DiSalvo: What Makes Your Brain Happy: And Why You Should Do the Opposite

Sa iei in calcul alternativele este o cale de a afla daca o alegere este cu adevarat cea mai buna.

Istoricul tau personal imaginea de sine are mai multa influenta decat crezi

Avem cu totii unele prejudecati / clisee despre viata, pe care nici nu le realizam.

Poti invata, te poti imbunatati, si-ti puti schimba felul in care abordezi lumea. Ia exemplul amenintarii stereotip, cand perceptia altora asupra ta, sau ceea ce crezi ca aceasta perceptia este, influeneaza modul în care reactionezi in mod subconstient.

 Solutia: Provoaca-ti mitul personal (fa contrariul).

Aici este unde se aplica cel mai bine abordarea lui Costanza. Pentru a provoca “mitul personal”, ce trebuie sa faci exact opusul a ceea ce faci in mod normal.

Blogul despre stiinta Big Think remarca:

Care este mentalitatea pe care o ai de obicei despre tine? Daca nu realizezi ca o ai, nu poti face nimic pentru a combate influentele ei atunci cand acestea sunt impotriva ta, asa cum se întâmpla cu stereotipurire negative, care împiedica performanta; si chiar si atunci cand sunt in favoarea ta (asa cum se intampla cand activezi stereotipuri pozitive), ai putea fi capabil sa valorifici mai bine avantajele, daca esti constient de faptul ca acestea exista.

 Punctul tau de vedere este incredibil de limitat

Nu stim totul si nu putem vedea totul, din diferite puncte de vedere. Stim cum tendinta de confirmare ne coloreaza deciziile.

Disponibilitatea euristica este, in esenta, o scurtatura pentru decizie rapida, care înseamna “daca iti poti imagina ceva, atunci trebuie sa fie important“. De exemplu, atunci cand pui accentul pe detalii pentru ca ai auzit de ele.

Atat tendinta de confirmare cat si disponibilitatea euristica se reduc la un singur lucru: prioritizam o idee pentru ca orice altceva pare putin probabil. Acest lucru duce la o gandire limitata, care poate duce la decizii proaste si blocarea creativitatii.

Solutia: Inverseaza-ti ipotezele sa intelegi cealalta perspectiva.

Trebuie sa accepti ca nu cunosti toate faptele. Psychology Today ofera un mecanism pentru asta:

  1. Listeaza-ti toate ipotezele fata de subiect.
  2. Inverseaza fiecare ipoteza. Care este opusul?
  3. Intreaba-te cum poti realiza fiecare inversare.

 Cand iti inversezi presupunerile vei gasi de multe ori idei noi, împreuna cu noi puncte de vedere. Aceasta ar putea include moduri de a rezolva probleme in mod creativ, a vedea alte puncte de vedere cu privire la aspectele politice, sau sa ințelegi mai bine o opinie cu care nu esti de acord. Este vorba despre a vedea alte posibilitati care exista și de a face alegeri cu mai multe variabile.

Ideea nu este sa incepi sa faci exact opusul a orice, ci de a considera alternativele comportamentului tau normal. S-ar putea sa ai surprize placute!

Sursa : www. psihologie-timisoara . ro – Diana Toth

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat