Spiritul pune in
miscare materia

 

“Nimeni, sub nicio circumstanţă, nu merită să se simtă neglijat, insultat, umilit, batjocorit,  ironizat, controlat, forţat, intimidat, rănit, lovit, împins, apucat, sau atins într-un mod nedorit.” (Dr Steven Stosny)

Abuzul emoţional este cea mai comună formă de abuz şi cu toate acestea este cea despre care se vorbeşte cel mai puţin. Unul dintre motive este faptul că oamenii tind să accepte această formă de abuz, deoarece ei cred că anumite forme de comunicare, care de fapt sunt abuzive, sunt modalităţi normale şi acceptabile de relaţionare. Multe persoane nici nu-şi dau seama că au fost – sau că sunt – abuzaţi emoţional. În plus, abuzul emoţional nu are un impact sever sau dramatic, dar cu toate acestea afectează fiinţa umană pe nenumărate paliere.

             Abuzul emoţional reprezintă mai mult decât insultele verbale (cea mai uzuală definiţie a abuzului). Abuzul emoţional este constituit dintr-o serie de incidente repetate, intenţionate sau neintenţionate, care insultă, ameninţă, degradează, umilesc şi/sau controlează comportamentul altei persoane.

Poate să includă una sau mai multe dintre următoarele forme de abuz: insulte, critică, dorinţe sau expectanţe formulate întro manieră agresivă, ameninţări, respingere, neglijenţă, învinovăţire, manipulare sau control emoţional, izolare, pedeapsă, terorizare, ignorare, şicanare sau cicăleală.

Nu sunt studii care să ateste care dintre cele două sexe tind să  se folosească mai mult  de abuzul emoţional, însă se pare că fetele/femeile tind să folosească mai mult abuzul emoţional pentru a obţine control sau putere, în timp ce băieţii/bărbaţii tind să utilizeze intimidarea fizică, agresiunea şi violenţa.

Nu numai că nu se prea vorbeşte despre abuzul emoţional, dar efectele lui sunt minimizate.

Abuzul emoţional taie în însăşi esenţa unei persoane, atacându-i fiinţa cu totul. Abuzul emoţional, dacă are loc frecvent, este de obicei internalizat de către victimă şi acest lucru are ca şi repercursiune faptul că acea persoană se va simţi temătoare, insignifiantă, fără valoare, nedemnă de încredere, nevoiaşă din punct de vedere emoţional, fără dreptul de a fi iubită şi se va simţi ca şi cum ar fi făcut ceva rău şi merită să fie pedepsită şi să se simtă vinovată.

Persoanele care au trecut prin abuz emoţional în viaţa lor au de multe ori dificultăţi în a înţelege de ce se simt aşa de rău. Abuzul nu pare să fi avut un impact major şi de multe ori oamenii care-i înconjoară vor minimiza experienţa spunându-le că nu este ceva grav. Dar un climat în care nu se ţine cont de sentimentele unei persoane, unde cineva este supus constant la critică, se ţipă la el sau este ignorat, are un efect profund care atacă imaginea, încrederea şi stima de sine a acelei persoane.

Cum identificăm abuzul emoţional?

O manieră în care poţi să faci asta este să te detaşezi de situaţie şi să examinezi climatul per-ansamblu din casa ta sau de la serviciu. Ai încredere în instinctele şi sentimentele tale faţă de oameni. Evident că în marea majoritate a cazurilor abuzul emoţional poate fi recunoscut uşor şi este se manifestă după cum a fost descris mai sus. Uneori se poate ca o persoană doar să se uite la tine şi tu să simţi că te desconsideră. În alte cazuri cuvintele cuiva sunt ok, dar tonul pe care vorbeşte este atacator. Abuzul emoţional poate fi insidios şi foarte subtil, aşa că ai încredere în ceea ce simţi, instinctul tău îţi spune de cine să te fereşti.abuzul emotional

 Depăşirea dinamicii abuzului

Abuzul emoţional crează o dinamică în care victima ajunge să creadă că ea este de vină şi că trebuie să muncească din greu ca să depăşească problema (ca de exemplu, să-şi îmbunătăţească relaţia). Acest lucru nu funcţionează niciodată deoarece problema nu este victima; comportamentul abuziv este problema. Nimic din ceea ce faci nu schimbă asta.        Indiferent cât de frumos sau cât de atent eşti, nimic din ceea ce faci nu va schimba comportamentul unei persoane care abuzează emoţional. De fapt, mulţi oameni devin şi mai agresivi când tu încerci să te porţi şi mai frumos, deoarece ei simt că tu crezi că este vina ta şi asta le confirmă şi propriile lor credinţe!

Identificarea abuzului ca fiind abuz este un pas important în vindecarea ta. Aceasta înseamnă să recunoşti că ceea ce ţi s-a întâmplat a fost greşit, dureros şi că nu a fost vina ta. Plasarea responsabilităţii asupra abuzatorului este cheia în vindecarea de orice formă de abuz.

Din păcate, în cultura din care facem parte, abuzul emoţional asupra copilului se numeşte “educaţie” , abuzul emoţional în familie între soţ şi soţie face parte din cutuma relaţională, modalitatea în care se comportă prietenii între ei este “cool”…

             Combaterea mesajelor negative pe care le-ai primit este de asemenea importantă. Poate vei avea nevoie să scrii toate acele lucrurile insultătoare care ţi-au fost spuse despre tine şi să le contracarezi cu adevărul. Te vei simţi poate straniu sau nelalocul tău să combaţi aceste mesaje, dar te va ajuta să te simţi bine pe termen lung. Surprinde-te în momentul în care începi să-ţi adresezi mesaje în care te desconsideri. Respiră adânc şi adu-ţi aminte că nu vrei să mai faci asta, că tu nu meriţi să fii rănit şi că vrei să te gândeşti la tine într-un mod diferit, pozitiv.

Vezi dacă îţi vine în minte ceva care-ţi place la tine. Dacă nu-ţi vine în minte ceva frumos, gândeşte-te la felul în care ţi-ar plăcea să te percepi. Ideea este să întrerupi fluxul gândurilor insultătoare pe care le ai şi să găseşti o modalitate să înlocuieşti acele gânduri cu altele care te fac să te simţi bine

Prin găsirea de modalităţi de a fi blând şi bun cu tine însăţi/însuţi, combaţi în mod direct acele mesaje. Să fi bun cu tine însăţi/însuţi prin a fi atent la nevoile tale, la ceea ce vrei să faci şi să-ţi dai voie să faci acele lucruri sunt toate moduri de a crea o relaţie mai pozitivă şi mai iubitoare cu tine însăţi/însuţi.

Indiferent ce ţi s-a spus şi indiferent cum ai fost tratat, să fii convins de faptul că eşti demn de iubire şi de respect. Cu cât mai mult crezi asta, cu atât scad şansele ca tu să accepţi un comportament abuziv sau lipsit de respect îndreptat către persoana ta sau către alţii.

Sursa: www. ursula – sandner .com

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat