Spiritul pune in
miscare materia

          Ce fel de conversatii negative avem cu noi insine? Conversatii este mult spus, adesea este doar un comentariu pe care il facem despre noi si pe care il credem. Deci, cam ce ne spunem?
Cele mai grave sunt negatii despre noi insine, gen “eu nu pot sa…”, “eu niciodata nu am reusit sa…”, “as vrea sa…, dar nu pot”. Toate acestea ne fac sa ne indoim de noi insine si asta este ultimul lucru de care avem nevoie atunci cand noi ne propunem sa realizam ceva, indiferent la ce nivel. Aceste cuvinte par inocente si atat de familiare, incat nu ne dam seama de impactul imens pe care il au in realizarile sau nerealizarile noastre.

Tot la categoria “negative” intra si afirmatiile “trebuie sa…”, “ar tebui sa…” . Nu par negative pentru ca nu contin o negatie. Aspectul negativ este implicit pentru se recunoaste o problema, dar nu se da o solutie. “Ar trebui sa slabesc” cel mai des implica o continuare de genul “dar nu pot “ decat una pozitiva gen “si o voi face”. Este neputinta versus implicare. Ai grija care este sensul vorbelor/gandurilor tale: te plangi in neputinta sau iei o hotarare care duce la rezolvare. “Trebuie sa..”, “ar trebui sa…”, “daca as reusi sa…” implica sentimente de vina, dezamagire si acceptarea unei situatii neplacute.reprogramanarea schemelor

Dialogul nostru interior poate functiona si in favoarea noastra atunci cand: “eu nu voi mai fuma niciodata”, “eu nu mai mananc mai mult decat ar trebui” , “nu ma mai enervez in trafic” apar in gandirea noastra. Chiar daca include o negatie, tonul este altul si sentimentele care insotesc cuvintele sunt altele. In plus, ajuta la iesirea din situatii negative: blocat in trafic daca simti ca te enervezi, dar gandesti “eu nu ma mai enervez in trafic”, asta va contribui la o stare mai buna si va rupe in timp conditionarea trafic-> stare de nervi.

Rupe astfel vechile conditionari gen: plictiseala-> fumat,  esti jignit-> te razbuni, nu esti bagat in seama-> te superi. Schimba modul in care mintea gestioneaza situatiile neplacute, nu lua personal situatiile neplacute, ci schimba eticheta pe care o pui: nu esti admirat sau nici macar nu esti salutat, schimba gandul “eu sunt o persoana de nimic” cu “eu sunt la fel de minunat, fie ca sunt recunoscut de altii, fie ca nu”.

Si astfel ajungem la cel mai frumos, eficient si constructiv dialog cu noi insine, in care “eu sunt…(completand cu orice atribut pozitiv doriti). Exemplu “eu sunt atragator”, “eu sunt la inaltime in fiecare situatie”, “eu sunt constructiv”.
Astfel vechiul critic se schimba in prieten care te incurajeaza “ eu pot sa fac tot ce trebuie sa fac atunci cand trebuie sa o fac”.

Orice problema consideri ca ai, orice defect, toate sunt create si intretinute de conversatii interioare demoralizatoare. Poti sa-ti inchipui cum ar fi viata ta daca ti-ai repeta mereu “am incredere in mine”, “ma iubesc si ma respect in tot ceea ce fac”, “ma tratez ca pe cel mai bun prieten al meu”.

             Concret, cum se face deprogramarea? Se sterg cumva vechile ganduri/credinte/obiceiuri?  Nu este suficient. Ele trebuie inlocuite cu altele noi, corecte si folositoare, care, prin repetitie vor functiona in locul celor vechi.
Asadar, inlocuieste vechiu cu noul pentru a te putea schimba.

Precizare necesara: dialogul interior inseamna TOT ceea ce gandesti despre tine si ce se intampla in jurul tau. Adesea cele percepute ca probleme nu sunt probleme in realitate, cel putin nu pentru toti. Reformuleaza modul in care le interpretezi, considare-le eventual lucruri inerente, nu pozitive sau negative, pentru ca adesea nu ne putem minti ca ce este rau este de fapt bun.

Convorbirea cu tine in directia de a-ti indeplini planul pe care ti l-ai propus are efecte indiferent de pregatirea ta profesionala, de problemele pe care le ai si ce iti doresti sa realizezi.

                 Cum ar putea suna noul tau model de convorbire interioara: 
“Deja te descuci minunat si esti abia la inceput. Iei deciziile cele mai bune si meriti sa ajungi unde vrei.”

Atentie: atunci stabilesti ca vrei ceva trebuie sa te si simti capabil sa il realizezi. Iti propui sa castigi mai mult, trebuie sa te vezi in stare de asta. Nu te gandi cum sa castigi bani inainte de a te crede capabil sa o faci. Incepe cu programarea si restul va urma de la sine. Atunci cand ai deja programat un set de credinta in acord cu abundenta. 

Creeaza-ti un dialog interior care sa iti confirme permanent ca esti pe drumul bun catre ceea ce iti doresti. Astfel vei avea programarea corecta si iti vei crea credintele folositoare. Credintele te vor ajuta in adoptarea atitudinii corecte si astfel vei avea sentimentele bune si, in consecinta, comportamentul de succes.

Sursa: www. autoeducare .ro

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat