Spiritul pune in
miscare materia

Umbra este un un termen introdus in psihologie de CG Jung, care desemneaza acea latura din noi insine care se afla in subconstientul nostru personal.

Umbra este tot ceea ce ne rusineaza, tot ceea ce dorim sa ascundem, toate dorintele si emotiile care nu se incadreaza in idealul nostru de personalitate.

Umbra este inevitabila, asa ca nu ne putem ascunde de ea mereu, ci va iesi la suprafata oricum. Ea este demonul cu care fiecare lupta, in tacere, pe ascuns, cel care acum va face sa dati ochii peste cap cand cititi aceste randuri.

Umbra este persoana care ai prefera sa nu fii.
Ea incepe odata cu crearea Ego-ului si va creste pe parcusul vietii odata cu el. Ea este “sacul pe care il taram in spatele nostru. Pana la 20 de ani ne petrecem viata hotarandu-ne ce parti din noi sa punem in acel sac, iar apoi, restul vietii ni-l petrecem incercand sa la scoatem de acolo”- Robert Bly.

Lucrul cu umbra este cheia spre libertate, este ceea ce da drumul strangerii de inima pe care o ai atunci cand iti spui ca totul va fi bine, dar simti cumva ca nu e asa.

Ne nastem cu un sistem emotional sanatos, ne iubim pe noi insine si nu ne ascundem adevarata fata pentru ca nu avem inca tendinta de a parea ca suntem mai mult decat suntem. Suntem cine suntem si ne este de ajuns.

Apoi invatam de la cei mai mari ca trebuie sa fim altfel decat suntem pentru a fi acceptati in societate si chiar si in familie. In functie de mediul sau de viata si experientele sale, fiecare isi va forma propria conceptie despre ce e bine, ce e rau, despre permis si nepermis, despre comportament care aduce aprecierea celor din jur sau respingere din partea lor. Iar aceasta conformare va aduce multa durere si frustrari pentru ca omul va uita de el insusi tot incercand sa se conformeze judecatii celorlalti.

Toate invataturile si toti inteleptii spun sa ne iubim asa cum suntem, sa respectam tot Ceea ce Suntem, pentru ca am fost creati perfecti, deci demni de respectul toturor fara a mai incerca din start.
Jung spunea “Prefer sa fiu intreg, decat bun”. Si multi dintre noi am lasat, am negat Sinele nostru si am incercat sa fim “buni”, doar ca fiecare din jur ne cerea un alt fel de comportament pentru a ne considera “buni”.

Acceptam frica noastra ca altii vor descoperi ca nu suntem perfecti, mai mult de atat, ca suntem rai si atat de departe de imaginea pe care incercam sa o afisam in lume. Dar de ce ne este frica mai exact? Ce ascundem? In “Partea intunecata a cautatorilor de lumina” Debbie Ford ne da o mana de ajutor si ne arata cateva intrebari pe care ni le putetem adresa pentru ascoate la lumina temeri vechi care nu ne lasa sa traim: lucrul cu umbra

 1. De ce anume imi este cel mai teama?
  2. Ce aspecte din viata mea trebuie sa fie transformate?
  3. Ce vreau sa realizez raspunzand la aceste intrebari?
  4. De ce anume din mine insumi imi este teama sa nu fie aflat de altcineva?
  5. Ce anume imi este cel mai teama ca voi afla despre mine insumi?
  6. Care este cea mai mare minciuna pe care mi-am spus-o mie insumi vreodata?
  7. Care este cea mai mare minciuna pe care am spus-o vreodata cuiva?
  8. Ce ar putea sa ma opreasca de la a actiona asa cum e necesar pentru a-mi transforma viata?

Ce castiga cel care isi scoate la iveala umbra? Libertate!!!

“Libertatea inseamna a fi in stare sa alegi cine si ce doresti sa fii, intr-un anumit moment din viata ta. Daca trebuie sa actionezi intr-un anumit mod, pentru a evita sa fii cineva care nu-ti place, ai picat in capcana. Ti-ai limitat libertatea si ti-ai furat intregimea. Nu poti sa fii liber, daca nu poti sa fii lenes. Nu poti sa fii liber, daca nu poti sa fii furios, atunci cand te deranjeaza ceva. Daca reactionezi la comportamentul cuiva facand exact invers, puneti intrebari. Daca esti in permanenta deranjat de un anumit grup de oameni, descopera unde te asemeni lor.”

sursa : www. autoeducare .ro

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat