Spiritul pune in
miscare materia

Deseori, oamenilor le este greu sa intocmeasca o lista pe care sa treaca 5 calitati ale lor. Astfel, cand ii intrebi care sunt calitatile cu care ei se mandesc si care ar putea sa-i ajute in diverse situatii, prima lor reactie este de a spune “eee, 5 sunt prea multe“. Dupa aceea cad pe ganduri, si-ti dai seama ca abia atunci incep sa caute si sa se descopere. Chiar si asa, parca le teama sa le spuna cu voce tare, gandindu-se ca: “nu se cade sa ma prezint singur intr-o lumina favorabila“. In schimb, daca ii intrebi despre defecte, iti vor raspunde fara sa stea prea mult pe ganduri.

Este usor de inteles de ce se intampla asta, suntem mostenitorii unor mentalitati de tipul “capul plecat, sabia nu-l taie” sau “lauda de sine nu miroase a bine“. Asa ca, de multe ori, gandurile frumoase despre propria persoana raman nespuse, pe principiul “nu te lauda singur, lasa-i pe altii s-o faca, sau lasa faptele sa vorbeasca“.

Totusi, a nu vorbi despre propria persoana in termeni pozitivi, a nu identifica aspectele bune ale noastre, a nu constata ca avem si calitati nu numai defecte… provoaca emotii nesanatoase si comportamente disfunctionale.

In plus, prin cunoasterea calitatilor beneficiem de un avantaj major atunci cand ne aflam intr-o situatie dificila, vom sti care sunt resursele la care trebuie sa apelam.
La polul opus, mentionarea constanta a aspectelor negative ale personalitatii noastre va conduce spre reactii si actiuni care sa confirme ceea ce credem despre noi insine.

5 calitatiDaca in caracterizarea noastra se regasesc astfel de cuvinte: lenes, incapatanat, ezitant, fara energie, las lucrurile sa se intample fara sa intervin asupra lor, ar fi bine sa o modificam accentuand ceea ce este pozitiv in aceste cuvinte. De exemplu, lenes, ezitant, fara energie ar putea sa sune astfel: “sunt o persoana care nu actioneaza imediat si care isi ia timpul de care are nevoie pentru a lua decizia cea mai buna”, incapatanat ar putea fi inlocuit cu: “imi sustin cu tarie punctele de vedere pentru ca am incredere in ele”, las lucrurile sa se intample fara sa intervin asupra lor poate deveni: ”ma adaptez usor la orice situatie noua”.

A scoate in evidenta ceea ce este pozitiv nu inseamna a ne minti, ci a ajuta creierul sa creeze noi conexiuni care sa ne permita ulterior sa avem raspunsuri emotionale si comportamentale care sa se plieze pe noile convingeri despre propria persoana. Daca avem incredere in noi, tindem sa avem si atitudinea adecvata si, bineinteles, sa actionam ca atare.
Iti propun un scurt exercitiu de autocunoastere:
Iti este usor sau greu sa faci o lista a celor mai importante 5 calitati ale tale?
Care sunt primele calitati care iti vin in minte?
Cum te-ai descrie in termeni pozitivi, fara a vorbi de relatia cu cei din jur, de exemplu, sunt o mama buna, sunt o prietena buna, sunt o sotie buna…?
Iti cunosti defectele?
Care sunt primele defecte pe care le-ai mentiona daca cineva te-ar intreba?
Cum ai modifica aceste defecte pentru ca ele sa devina niste aspecte pozitive?

Sursa : www. despresuflet .ro Autor : Gabriela Diaconescu

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat