Spiritul pune in
miscare materia

11 iunie 2013

Artgesis/Workshop de dezvoltare personala 

Pentru o zi, da-i libertate Sinelui tau sa se exprime asa cum simte. Lasa cuvintele deoparte si bucura-te de o comunicare a trairilor, emotiilor si dorintelor intr-o modalitate non-verbala.

In cadrul  work-shopului “Artgesis“vei beneficia de o facilitare a relatiei cu propriul eu prin reprezentari grafice a propriei sfere afective.

Cum facem asta?

Prin activitati desfasurate succesiv conform structurii work-shopului :

1. Crearea mandalei- reprezentari grafice abstrace ale sinelui Crearea de mandale este o practica ce ne ajuta sa primim inspiratie si armonie, contribuind astfel la starea noastra de bine;

2. Culorile aurei umane si interpretarea lor;

3. Anatomia spiritului – autoexaminarea: intrebari menite a aduce o constientizare a problemelor care au dus la eventuale blocaje emotionale.

Crearea de mandale este o practica reflectiva, un process puternic ce ne ajuta sa primim inspiratie si armonie, contribuind astfel la starea noastra de bine! . Libertatea sinelui nu poate porni decat din interior, iar noi va asteptam sa descoperiti alaturi de noi calea catre armonie.

Ti-am starnit curiozitatea si vrei sa ni te alaturi?

Rezerva-ti un loc la acest work-shop la nr. de tel 0730444733 sau la email: ordes@ordes.ro

Taxa de participare : 50 de Lei/ persoana

 

Locul de desfasurare : Vogue Café https://www.facebook.com/pages/Vogue-Cafe/128386547328573

 

 

19 decembrie 2012

Încotro ne orientăm adolescenții?!

Unul dintre punctele esențiale care le lispește adolescenților este propria eficiență. Aceast fapt determină o valoare motivațională mult mai scazută, care, la rândul ei, induce un nivel scăzut de aspiratie. Deși declară ca vor face totul pentru a corespunde cerințelor actuale și constientizează importanța finalizării studiilor, constatam faptul că adolescenții au o acută teama și o pronunțată dezorientare.

Concluziile de mai sus au fost extrase dintr-un studiu realizat de către Asociația Ordes în parteneriat cu Inspctoratul Școlar Argeș din rândurile a 30 de adolesenți care frecventează două dintre liceele din județul Argeș în cadrul programului ”Pact pentru comunitatea argeșeană”, finanțat de către Fundația PACT.

Proveniți din familii cu venituri reduse, ai căror părinți sunt plecați în străinătate sau care sunt discriminați pe baza etniei, liceenii au participat la o excursie și la un workshop de dezvoltare personală. Folosind metode interactive ca jocurile de rol și concursurile, activitatea Asociației noastre a avut drept scop motivarea elevilor și convingerea lor de importanța terminării studiilor pentru a obţine noi oportunități în viitor. Nu în ultimul rând, proiectul și-a dorite să le ofere celor de tinerilor un exemplu de succes privind potențialul lor și rolul pe care îl pot juca în abordarea problemelor cu care se confruntă ei și comunitatea lor.

Consideram ca extrem de importante pentru dezvoltarea competenţelor sociale ale elevilor, introducerea în curriculum, la decizia școlii, a unor activități săptămânale prin care adolescenții să fie încurajați să își descopere propria voce și să își construiască o imagine bazată pe apreciere, demnitate și valoare personală.

 

26 aprilie 2011

Concluziile modulului de comunicare ale programului „Tineri în interacțiune”  desfășurat de Asociația Ordes în trei instituții de învățământ bucureștenearatăcă adolescenții  tind către o abordare mai degrabă agresivă și individualistă a situațiilor din viața de zi cu zi: comportamentele pozitive sunt revendicate celorlalți, iar agresiunii i se răspunde cu agresiune. Programul „Tineri în Interacţiune” desfășurat de Asociația Ordes se aflăla cea de a patra ediție, în decursul cărora voluntarii Asociației au lucrat cu elevii de la Colegiul Naţional I.L.Caragiale, Liceul Teoretic Al.I.Cuza și Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr.

Scopul principal al acestui program este ca adolescenții să identifice diferite abordări ale situațiilor de viață, tinerii fiind provocați să identifice cauzele modurilor în care reacționează în varii situații: ce spun, cum spun, ce reacții au și de ce. În urma modului de comunicare a rezultat că o treime dintre elevi au o atitudine defensivă, alegând ca, pentru a evita controversele, să se abțina de la a-și exprima deschis ideile și opiniile în fața unui adult. Atitudinea acesta este o consecință a „lipsei de exercițiu”. O altă concluzie a modulului de comunicare arată că aproape jumătate dintre elevi consideră o mare parte a profesorilor ca fiind „nostalgici ai perioadei comuniste”. Percepția aceasta este o consecință în special a comunicării defectuoase dintre cele două părți, a faptului că elevii nu se simt ascultați.

În acest context se observă la adolescenți și perpetuarea unor stereotipuri de gen. Majoritatea văd în bărbat un personaj care ar trebui să aibă inițiativă, să fie competitiv și combativ, într-un fel predispus către agresivitate. Prin opoziție, femeia este vazută ca având mai mult de caștigat printr-o conduită non-asertivă, submisivă. Răspunsurile se înscriu în linia generală a societății patriarhale românști  puternic ancorată în tradiționalism. Stereotipurile de gen promovate de societate limitează în mod direct potențialul de dezvoltare al adolescenților, ajungând să adâncească etichetările din perspectiva a ceea ce este predeterminat ca admis/respins.

Considerâd că un curicullum școlar eficient îi dezvoltă elevului creativitatea, gândirea logică și inițiativa, în cadrul programului vom realiza un chestionar în rândurile elevilor pe tema actualității educaționale, pentru ca liceeni să își poată expune deschis părerile despre realitățile școlii românești.

Demarat în anul 2007, programul „Tineri în Interacţiune” urmăreşte ca, printr-o abordare participativă, să ajute tinerii să facă faţă mai bine provocărilor în relaţiile sociale şi personale, ajutându-i să-şi clarifice sistemul de valori, să se autocunoască, să-şi depăşească crizele de identitate şi să comunice eficient.

Asociaţia Ordes este o organizaţie cu caracter umanitar, neguvernamental, apolitic, fără scop propagandistic, iar acţiunile întreprinse de membrii săi sunt benevole, fără profit, de tip filantropic.

 

 

20 decembrie 2010

Asociaţia ORDES anunţă începerea celei de-a IV-a ediţii a programului „Tineri în Interacţiune”, ediția 2010/2011

În acest an programul Asociației noastre, Tineri în Interacțiune, va fi implementat în trei instituții de învățământ: Colegiul Naţional I.L.Caragiale, Liceul Teoretic Al.I.Cuza și Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr pe același format folosit și în anii precedenți. Și anume, tinerii vor beneficia, în cele 10 sesiuni ale programului nostru de dezvoltare personală și comunicare, de prezența voluntarilor noștrii care să-i ajute pe  adolescenţi să facă primul pas în construirea unui plan de studii şi cariera precum şi înţelegerea realităţilor intrinseci ale societăţii noastre.  Mai multe detalii despre Tineri în interacțiune veți găsi pe site-ul nostru, www.ordes.ro.

Interesul nostru referitor la opiniile adolescenţilor cu privire la mediul lor de viaţă se v-a concretiza în acest an şcolar printr-un studiu al percepţiei elevilor asupra şcolii, asupra  calităţii actului educaţional.

În urma experienței dobândite noi considerăm că armonizarea aşteptărilor elevilor cu realităţile pe care şcoala le oferă în materie de educaţie constituie o condiţie sine qua non a formării unor viitoare personalităţi puternice şi performante. Plecând de la premisa că discuţiile despre nevoia de recredibilizare a şcolii româneşti, ar trebui să ţină cont şi de părerile beneficiarilor direcţi şi imediaţi, elevii, ne propunem să le acordăm acestora posibilitatea de a-şi exprima direct opinia despre ceea ce înseamnă pentru ei  şcoală eficientă.

Demarat în anul 2007, programul „Tineri în Interacţiune” urmăreşte ca, printr-o abordare participativă, să ajute tinerii să facă faţă mai bine provocărilor în relaţiile sociale şi personale, ajutându-i să-şi clarifice sistemul de valori, să se autocunoască, să-şi depăşească crizele de identitate şi să comunice eficient.

Asociaţia Ordes este o organizaţie cu caracter umanitar, neguvernamental, apolitic, fără scop propagandistic, iar acţiunile întreprinse de membrii săi sunt benevole, fără profit, de tip filantropic.

 

19 aprilie 2010

Asociaţia Ordes organizează o conferiţă de presă cu ocazia încheierii celei de-a 3-a ediţii a programului de dezvoltare personală adresat elevilor de liceu „Tineri în interacţiune” marţi, 20 aprilie, ora 13, în aula Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, bd. Regina Elisabeta, nr.48, sect 5.

Demarat în anul 2007, programul „Tineri în Interacţiune” urmăreşte ca, printr-o abordare participativă, să ajute tinerii să facă faţă mai bine provocărilor în relaţiile sociale şi personale, ajutându-i să-şi clarifice sistemul de valori, să se autocunoască, să-şi depăşească crizele de identitate şi să comunice eficient.

În urma discuţiilor purtate cu elevii de-a lungul întâlnirilor săptămânale, am urmărit înţelegerea în profunzime a atitudinilor, opiniilor, credinţelor, comportamentelor adolescenţilor, observând  în profunzimea lor: motivaţiile, emoţiile, percepţiile, sentimentele care îi determină să acţioneze în diverse moduri. Mesajul principal desprins  din  intervenţiile participanţilor şi din interpretarea chestionarele aplicate lor ridică problema dezvoltării emoţionale care este rămasă în urma „celei intelectuale”, sistemul de învăţământ axându-se aproape exclusiv pe înmagazinarea de cunoştinţe şi foarte puţin pe cunoaşterea de sine şi creativitate.

În cadrul conferinţei de presă vom face publice rezultatele programului nostru. Apreciem că  în cadrul sistemului educaţional  se impune o centrare  pe dezvoltarea de atitudini, valori şi competenţe la elevi,  pe dezvoltarea rolului de consilier al profesorului care să devină capabil să orienteze profesional elevul , pe dezvoltarea unei metodologii interactive de predare-învăţare. Spre exemplu, bunăstarea emoţională şi spirituală a adolescenţilor este determinantă pentru identitatea lor, în majoritate covârşitoare ( 88%) , subiecţii declarându-se iubiţi şi apreciaţi de către persoanele importante din viaţa lor. Ei pot ajunge să se considere lipsiţi de valoare, deoarece nu excelează în anumite domenii sau nu pot fi capabili să stabilească anumite relaţii. Aşa se explică de ce 42% dintre repondenţi declară că nu au încredere în ei.

Asociaţia Ordes este o organizaţie cu caracter umanitar, neguvernamental, apolitic, fără scop propagandistic, iar acţiunile întreprinse de membrii săi sunt benevole, fără profit, de tip filantropic.

Leave a Reply

© Ordes.ro - Toate drepturile rezervate - Admin
made by necenzurat